Japánban tanultunk, tapasztaltunk

A Leannovation Egyesület és a Magyar AOTS közös szervezésében a Japánban megvalósuló TPS (Toyota Termelési Rendszer) és genba tanulmányúthoz csatlakozott a Debrecen Lean Coffee közösségünk öt lelkes tagja. Alighogy visszaérkeztünk a két hetes rendkívül intenzív útról, a március 23-i összejövetelünkön népes érdeklődő tábor számára osztottuk meg az élményeinket.

Az este házigazdája, Tar Judit facilitálásával ezekre a kérdésekre adtunk választ: mit tanultunk és tapasztaltunk Japánban, mit hoztunk haza, miért érdemes az eredeti forrásokból meríteni, miért kell újra és újra visszamenni, milyen vállalásokat hívott elő belőlünk a Japán szakmai út?

Az egyesület alelnöke, Pető Sándor – aki a képzés és a 18 fős csapat kiutaztatásának a megszervezését is kézben tartotta  – a tőle megszokott lényegretörő, lean szemléletben, néhány szimbolikus fotó segítségével szuggesztív összefoglalást adott a tanulmányút céljáról, és megosztotta velünk a saját tapasztalatait is.

A képzési program gerincét az oszakai Kansai AOTS Centerben valamint a  Toyota City-ben, Nagojában töltött 5 nap alkotta, ami során a szakma guruitól, gyárigazgatóktól, termelési vezetőktől, professzoroktól hallhattunk saját tapasztalataikra épülő előadásokat. Őket az AOTS Japán szervezete kérte fel, törekedve arra, hogy mindannyian igazoltan több évtizedes gyakorlati TPS tapasztalattal bírjanak. Az elméleti képzést a DoJo-ban, a képzési laborban, gyártási környezetben egyéni és csoportos szimulációs gyakorlatok egészítették ki, és mindezt gyárlátogatások színesítették, ahol megismerhettük a vállalatok jó gyakorlatait. Ezekről a látványos, tanulságos genba túrákról mondták azt a résztvevők, hogy többek közt ezért is érdemes újra visszamenni Japánba, és megtapasztalni a TPS gyakorlatba ültetését. A tanultak gyakorlásában kihívás jellegű házi feladatok, csoportmegbeszélések és szakmai beszélgetések segítették a tanulmányút résztvevőit, aminek fő célja a tanulás, elmélyítés, összevetés a saját gyakorlattal és az inspirációk gyűjtése volt. Bár a képzési napok alapvetően teljes napos elfoglaltságot jelentettek, hol kiscsoportokba verődve, hol egyénileg a maga módján mindenki megtalálta a japán életvitellel, a kultúrával, az üzletekkel, az étkezési szokásokkal történő megismerkedés lehetőségeit. A program második, fakultatív szakasza, a kultúrális barangolás és élménytúra pedig eleve úgy lett felépítve, hogy mind a japán üzleti kultúrába, mind a hétköznapokban megjelenő viselkedési és szemléletbeli sajátosságokba is betekintést nyerhessünk, hiszen ezek is hozzájárulnak a TPS és a kaizen szellemiség megértéséhez. Mint az kiderült, a csoportunk kiotói idegenvezetője a debrecenieket barátként üdvözölte, hiszen Soltész Péter a városunkból származik, a helyi médiában is szerepelt több alkalommal.

A debreceni kiutazók – Bartos Ágnes, Csernoch Mária, Petis László, Pető Sándor, Tar Judit – a színes élménybeszámolójuk, személyes megéléseik mellett az egyéni házi feladataikat, kihívásaikat és vállalásaikat is bemutatták a Lean Coffee est résztvevőinek. Kiemelve ez közül néhány gondolatot: „most értettem meg miért elég a 2S (rendezettség, tisztaság) is az 5S-ből”, „de hogy az Andont a fodrász is használja és évről-évre fejleszti?!”, „ahol az ember nem erőforrás hanem kincs”, „lehet más és egyszerűbb útja is annak, ahol a cégvezető és a minőségbiztosítási vezetője álláspontja összeér, de a valódi közös felismerésekhez ez a TPS tanulmány kellett”, „megerősödtem a tudományos hipotézisem értékállóságában, már csak a publikálás helyét kell megtalálnom”, „megtanultam, hogyan kell mérni és tisztelni az időt”.

Összefoglalva, napjainkban már rengeteg értékes irodalom, hasznos szakmai tanfolyam és jól működő vállalati példa segíti a lean iránt elkötelezett szakembereket a fejlődésben, az önképzésben, Japánt megismerni pedig számtalan egyéni vagy társasutazási lehetőség van. Mégis mi az, amit ehhez képest a Leannovation és az az AOTS szervezésében összeállított japán tanulmányút adhat? Bátran mondhatjuk, hogy újraértelmezi a tudásunk, rávilágít az összefüggésekre, inspirál a fejlődésre és új szakmai impulzusokat ad. A debreceni Lean Coffee közösségből máris többen újra készülődünk a kiutazásra.

Velünk tartasz?

Tar Judit – Leannovation