Lean alkalmazási tapasztalatok a banki szektorban

Március első szerdáján Csepregi Zsolt segítségével átfogó betekintést kaptunk egy hazai kereskedelmi bank lean transzformációs programjába.  Az este során a téma bemutatása az alábbi főbb hívószavak mentén épült fel:
• Felsővezetői elköteleződés
• Lean program a banki szektorban, sikerek és nehézségek
• Testreszabott módszertan
• Alkalmazott lean eszközök
• Lean és a teljesítménymenedzsment kapcsolata
• Ösztönzés és ötletmenedzsment
• A lean program közvetett hatása a vállalati kultúrára

Tanulságok a bank több éves lean transzformációs folyamatából

A folyamatot és a szervezet kulturális változását bemutató előadás legfontosabb üzeneteit az alábbiakban szedtük csokorba:

  1. A lean nem csak a termelő szektorban alkalmazható széleskörűen és eredményesen. A bemutatott példa is bizonyítja, hogy ahol értékteremtő folyamatok működnek és látják, felismerik a lehetőséget a fejlesztésükre (pl. egy bank szolgáltatásai), ott a lean szemléletnek van helye, kiválóan alkalmazható.
  2. A felsővezetői elköteleződés – lehetőleg a top menedzsment tagjának aktív szponzori fellépése – alapfeltétel az elindulásnál és a fenntartásnál is.
  3. Egy profi külső tanácsadó (cég) segítsége, módszertani támogatása különösen hatásos az alapozásnál és az átfogó terv felépítésénél.
  4. Kell egy egyszerű, de tartalmas modell – akár a Toyota ház mintáját követve.
  5. Testreszabás, újratervezés, finomhangolás nélkül nem működik a legjobb terv sem – elengedhetetlen az adott szervezet sajátosságaihoz igazítani a transzformáció lépéseit, beavatkozásait.
  6. A belső szakértői, vagy támogató csapat fokozatosan adja át a tudást és az irányítást – amíg a szervezeti egységek saját autonóm lean működésre nem lesznek képesek.
  7. A transzformáció nem állhat meg eszközök bevezetésénél, a cél a folyamatos fejlődés kultúrájának kialakítása és fenntartása.
  8. Ehhez a célhoz járul hozzá a jól kiépített ötletmenedzsment rendszer is – a motivációt pedig megerősíti a legjobb ötletek jutalmazása. A fenntartás pedig elképzelhetetlen visszajelzés nélkül – minden egyes beadott ötletre!

Ezúton is köszönjük a remek előadást, biztosak vagyunk benne, hogy minden résztvevő tudott belőle elvinni, tanulni és inspirálódni!

Lean Coffee meeting:

 

A Lean Coffee szekcióban a lean tevékenységek mérhetőségének gyakorlatáról ill. a lean/ CI  érettség mérhetőségéről  beszélgettünk.

Mérési módszertanok, jellemző mutatószámok és benchmark gyakorlatok is szóba jöttek, igazán izgalmas és elgondolkodtató témát több oldalról is körbejártuk.

 

Köszönjük mindenki részvételét, áprilisban az Ezerszín Kft. genbáján találkozunk Fóton. A mikro vállalkozásnál a lean gyakorlati alkalmazásának egy mintaszerű példáját  ismerhetik meg a csatlakozók!

Kőrösi Zoltán – Leannovation Egyesület, elnökségi tag