Sushi Sei – egy kis Japán kiruccanás

A lean kapcsán rendre előkerül találkozóinkon a japán kultúra, annak különlegességeivel, vonzó misztikumával. Az áprilisi kihelyezett Budapest Lean Coffee-t az óbudai Sushi Sei Japán Étteremben,  igazán autentikus japán környezetben szerveztük meg. A csapatot a gyönyörű cseresznyevirágokkal festett elkülönített boxban  2 tál sushi válogatás fogadta. A bemutatkozó körben megtudtuk, kinek-milyen kötődése van Japánhoz és a japán kultúrához – pár új és meglepő infót megismerve egymásról:-) A további rendeléseket a 113 tételt(!) tartalmazó étlapról volt lehetőségünk megtenni –  szerencsére az étterem kollégái mindenben segítségünkre voltak!

Természetesen az etikett szerint kizárólag evőpálcikával kezdhettük meg a falatozást, melynek technikájában nem mindenki volt tapasztalt.  A „pálcika kihívás” megoldásában segítségül hívtunk némi szakirodalmat (az étterem kapcsolódó blogbejegyzését) és a jó öreg TWI JI módszertant.  A blogból szerzett infók szerint „az evőpálcika használata kínai hatásra terjedt el egész Ázsiában; állítólag az ókori Kínában a tüzelővel igencsak spórolni kellett, így az ebéd hozzávalóit apró darabokra vágták, hogy hamarabb legyen kész az étel, a kis darabokat pedig remekül meg lehetett ragadni két pálcika segítségével. Országonként eltérő nagyságú és formájú evőpálcikákkal találkozhat az utazó:…Japánban a közepes méretűeket, 15-20 centiseket használnak, melyek leginkább bambuszból vagy fából készülnek.”

Ami pedig az evőpálca használatát illeti, fontos figyelni a Japán az etikettre is. Akármilyen vonzó lehetőség, ne kérjünk japán étteremben kést-villát, se Japánban, se máshol: nem veszi ki jól magát! A pálcikát soha ne szúrjuk az ételbe, és ne mutogassunk vele!

És hogy hogyan használjuk? Mi így kódoltuk le a TWI JI szerinti Job Breakdown Sheet-be.

 

 

A  japán konyhaművészet páratlan ízvilágából kóstolgatva egy nagyon különleges estét töltöttünk együtt, rengeteg különleges ízt tesztelve és csodás ételfotókat készítve:-) Hűen magunkhoz, természetesen több  szakmai téma is is felszínre jött (mint MTM vs. REFA,  a alapanyag ellátottság kérdései, TPS tanulás Japánban).

Az estét 9 után zártuk, ahonnan mindenki új élményekkel, egy „kis Japánt” magával vive távozott!

Május 4.-én a Leannovation Training Centerben várunk Benneteket, warm-up témánk a lean szolgáltatás fejlesztés!

Váthy Edit – Leannovation Egyesület,  elnök