Színes csapatok – dióhéjban a DISC-ről

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy állatok által vezetett vállalat, ahol mindenki fontos szerepet töltött be.

Az oroszlánok voltak a vezetők, bátran és erőteljesen piros színben pompázva, jelezve dominanciájukat és szenvedélyüket a siker iránt.

A pávák, akik az oroszlánokkal együtt dolgoztak, a szeretet és az összetartozás szimbólumai voltak, és gyönyörű kék tollaikkal a szabályok és a rend iránti elkötelezettségüket fejezték ki.

A zsiráfok, akik a vállalat stratégiai látását képviselték, magasra emelkedtek a többiek felett, zöld színükkel az együttérzést és a támogatást szimbolizálva.

A hiénák, akik gyakran konfliktusokat okoztak, mégis fontosak voltak a változások és az innováció előmozdításában, sárga színükkel az befolyásosságukat és az adaptációs képességüket mutatták.

A baglyok, a bölcsesség képviselői, mindig készen álltak tanácsokkal szolgálni, míg a sasok, a vállalat védelmezői, éles szemeikkel és erős karommal vigyáztak mindenre. A medvék, akik az operatív munkát végezték, erőteljes jelenlétükkel és stabil támogatásukkal biztosították a vállalat napi működését.

DISC módszertan

A történet tanulságát – hogy minden szín és karakter fontos a vállalat egészének harmóniájában, és csak együttműködve érhetik el a közös célokat és sikerességet – egy játékos önismereti folyamatban közösen alkottuk meg a 2024. március 21-i Lean Coffee esten.

Az önismereti folyamatunkat Tar Judit felvezető előadása és az általa facilitált DISC kártyajáték támogatta. Judit bemutatta a DISC történetét és azokat a főbb viselkedés-elemzési megközelítéseket, amikkel napjainkban leggyakrabban találkozhatunk, és kísérletet tett néhány szervezeti kultúra, illetve szervezeti transzformációs modellel is összevetni a DISC és Profiles megközelítését.
Megismerhettünk egy-egy ProfileTXT riportot is, amin keresztül bepillantást nyertünk abba, milyen területeken, milyen szervezeti kihívások esetén érdemes alkalmazni ezt a ezt az eszközt.
A műhelymunka során szituációs gyakorlatok voltak, és a DISC kártyajátékkal felfedezhettük a „válaszadó” karakter jegyeinket, majd pedig közösen felfedeztük, mire érdemes és mire és mikor nem javasolt használni a DISC-et.

Lean Coffee meeting

Az este második felében Pető Sándor bemutatta a magyarországi AOTS és Leannovation Egyesület által közösen koordinált 5S Public programot, amihez idén egy debreceni általános iskola és szakképző intézmény is bekapcsolódott.
Az est harmadik, egyben záró szakaszában a szokásos „debreceni, oldott hangulat” kísérte a klasszikus lean coffee-t.

Legközelebb április 18-án találkozunk és felvezető témánkban a lean transzformációkat „nézzük” meg felsővezetői szemmel.

Tar Judit –  Debrecen Lean Coffee, helyi partner