Minőségügyi szakértő képzés – tanulj gyakorolva!

A minőségügy kéz a kézben jár a lean-el, éppen ezért kezdetektől szerepel a minőségügyi oktatás a képzési piramisunkban. Örömmel jelentjük, hogy 2022 májusban sikeresen lefutott az első Minőségügyi Szakértő képzésünk és már szervezés alatt a következő!

Mivel tudunk mást adni ebben a témában, mint a piacon elérhető oktatások?

Ez a kérdés egy gyakorlatorientált, elméleti tartalommal gazdagon tűzdelt 5 napos tréninget eredményezett. Fontosnak tartottuk, hogy a minőségügy igen széles tudás/tudományterületéről egy átfogó, de logikailag felépített képet  és megértést adjunk. A minőségszemléletet formáló alapelvekről és a minőségügyi hozzáértést meghatározó technikákból pedig gyakorlati feladatokkal gondoskodtunk, hogy a résztvevőknek ne csak elméleti ismerete, hanem saját élménye is legyen ezekről.

Résztvevőinktől gyakran halljuk, hogy kár hogy vége… igen, jól esett, hogy ennek a képzésnek a végén is ezt fogalmazták meg: de jó lenne még 1-2 nap!

A képzés struktúrája

A képzés fő vezérfonalát az  ISO 9001 szabvány adja, mert hisszük, hogy a minden szervezet számára fontos segítség és elengedhetetlen megközelítés a sikeres rendszerszemléletet kialakításához.  A szabvány által is követett PDCA gondolkodás és megközelítés a képzés másik meghatározó pillére.

A képzés során a résztvevők elsajátították a folyamatszemléletet, alapot és gyakorlati megközelítést kaptak a minőségügyi rendszer építéséhez, rálátást a dokumentációs rendszer felépítésre. Az egyes szabványpontok értelmezését és a követelmények teljesítéséhez szükséges szervezeti rendszerek/módszerek/működési gyakorlatok kialakítását egy esettanulmánnyal vezettük végig.

A  „termékelőállítás” a Lean laborban zajlik, ahol a résztvevők a gyártás megtervezése és kivitelezése során ismerkednek meg a klasszikus minőségügyi eszközökkel, technikákkal – a minőségtervezéstől a folyamatellenőrzésig végigvesszük a piaci szereplők, a beszállítói láncok által elvárt  minőségtechnikákat és módszertanokat. Hogy mit  „gyártunk” és hogyan, az maradjon meglepetés a résztvevőknek:)

A programban nagy hangsúlyt kap a minőségszemlélet szervezeti szintű képviseletéhez elengedhetetlen vezetői oldal feladatainak tudatosítása is, hiszen a menedzsmentszintű minőségfókuszú gondolkodás nélkülözhetetlen a minőségtudatos szervezeti működés kialakításához.

A képzést Váthy Edit és Mátyás Veronika vezeti,  egyes napokon vendégelőadókkal. Így például az első képzésünk az Óbuda Egyetem két oktatójának előadásaival lett még színesebb, a statisztikai részt egy igazán szerethető és könnyed formában adják át résztvevőinknek. Köszönet nekik a lelkesítő gyakorlatért!

Az audit gyakorlatát külső helyszínen, beszállítói audit keretében ízlelhetik meg a résztvevők – nagyon tanulságos és dicsért része lett a képzésnek:)

Számunkra a képzés fénypontja az utolsó nap volt, ahol a résztvevők által profin összeállított és előadott záró prezentációkból tanulhattunk újat a minőségügyről: egymás gondolatairól/üzeneteiről, az alkalmazott vállalati gyakorlatokról.

Ha megjött a kedved egy közös gondolkodásban, csapatmunkában és gyakorlatban gazdag programhoz, ahol átfogó minőségügyi tudást és magabiztos gyakorlatot szerezhetsz,  figyeld az eseménykiírásainkat és csatlakozz következő képzésünkhöz!

Mátyás Veronika, Váthy Edit – oktatók