AOTS – minden egy japán úttal kezdődött…

A Budapest Lean Coffee története napra pontosan 7 évvel ezelőtt,  december első szerdáján,  Óbudán  kezdődött. Mint minden évben, idén is decemberben ünnepeljük a szülinapot, pedig az igazat megvallva a szakmai fórum létrehozásának ötlete  majd 9000 kilométerrel távolabb, és  jópár hónappal korábban Japánban indult útjára.

2014-ben egy évek óta tervezgetett szakmai álmom vált valóra: a Magyar AOTS Társaság Egyesület szervezésében,  kifejezetten magyarországi szakemberek részére szervezett “Emelt szintű termelési rendszer, Toyota Production Management irányítás” című programon vehettem részt hetedmagammal. Amikor a reptéren ismerkedni kezdtem a csoport tagjaival, kiderült, hogy a többségük már 1-2-3 (!) alkalommal járt Japánban…Akkor nem igazán tudtam hová tenni a – nekem túlzónak tűnő – lelkesedésüket Japán iránt, de 1 hét múlva már én is tudtam: Japánba vissza kell és vissza fogok jönni. Tanulni, látni, tapasztalni, inspirációt gyűjteni. Büszke vagyok arra, hogy azon csoporthoz tartozom akik a szakma titkait Japánban is tanulmányozhatták– de méginkább szerencsésnek tartom magam amiatt, hogy olyan szakemberek társaságában tapasztalhattam meg mindezt ill. a japán mindennapok csodáit és másságát akik a kaizen gondolkodást meggyőződésből és teljes elhivatottsággal képviselik.

Azóta még két alkalommal sikerült eljutnom tanulmányútra ebbe a különleges országba és a Budapest Lean Coffee fórum (országos) bővülésének köszönhetően rengeteg értékes és kiváló szakembert ismerhettem meg – akik szenvedélyesen hisznek a lean filozófiában és a folyamatos fejlesztés szellemiségében. És mindez egy Japán úttal kezdődött – mindenkit arra bíztatok, hogy saját szakmai és személyes fejlődése érdekében tanuljon, utazzon Japánba! A Magyar AOTS Társaság Egyesület ebben a legjobb partner már több mint 60 éve !

 Lean tudás a japán forrásból: az AOTS szervezete, története

Az Association for Overseas Technical Scholarship (AOTS) 1959-ben alakult a Japán Kormány Ipari és Kereskedelmi Minisztériuma támogatásával, mint Japán első magánalapon működő műszaki együttműködési szervezete. Fő célja a nemzetközi gazdasági együttműködés előmozdítása, valamint a kölcsönös gazdasági fejlődés és a baráti kapcsolatok erősítése az említett országok és Japán között. Az AOTS fő tevékenységei a következők:

  • A fejlődő országok mérnökeinek és menedzsereinek képzése Japánban.
  • Mérnökök és menedzserek képzése a tengerentúli országokban.
  • Kenshu központok irányítása

Az AOTS számos alumni társaságot hozott létre az egyes résztvevő országokban, így hazánkban is.

Híd a japán tanulmányutakhoz: Magyar AOTS Társaság Egyesület

A két ország közötti kapcsolattartó szervezeteként alakult meg 1990. július 2-n a Magyar AOTS Társaság Egyesület. Célja az AOTS japán egyesület által szervezett képzésben részt vett szakemberek szakmai és kulturális közösségi életének szervezése, és a megszerzett ismeretek széleskörű terjesztése a magyar-japán műszaki, gazdasági és kulturális együttműködés további fejlesztése érdekében.

A Magyar AOTS Társaság tevékenységének köszönhetően több száz gazdasági és műszaki szakember jutott el Japánba, hogy közvetlen tanulmányozhassa a termelékenység növelésének technológiáját, minőségi szemlélet kialakulásának eredményét valamint a japán kultúrát és nyelvet. Visszatérve Magyarországra az AOTS tréningen szerzett ismereteket eredményesen alkalmazzák résztvevők, amely számtalan esetben az egyéni karrier legmagasabb fokára juttatta a volt hallgatót.

A Magyar AOTS Társaság Egyesület elnöksége 2021. nyarán megújult. Révész Gyula elnök mellett a Leannovation alapítói – Váthy Edit és Pető Sándor – kerültek megválasztásra elnökségi tagokként.

Közösségépítés, japán képzések : Leannovation – AOTS együttműködés

A két hazai szervezet közös célja:

  1. A japán szakmai kapcsolatok erősítése, a tanulmányutak népszerűsítése és résztvevői igényekre szabása.  Azon dolgozunk, hogy a következő években minél több érdeklődő ismerhesse meg a kaizen országában (Japánban) való tanulás és kulturális tapasztalás élményét.
  2. A Japánban tanult szakembereknek teret és lehetőséget szeretnénk biztosítani a tapasztalatcserére és tudásfrissítésre –  Magyar AOTS Alumni létrehozásával. Az első találkozó tervezett időpontja 2022. I. negyedév, ahová minden korábbi résztvevőt szeretettel várunk! Kapcsolatfelvételt, jelentkezést ezen a címen várjuk: info@leannovation.hu

Szóval ki tart velünk a következő tanulmányútra Japánba?

Váthy Edit –  Leannovation Egyesület, elnök