TPS képzés és genba élménytúra blog #5

TPS képzés és genba élménytúra poszt sorozatunk  5. részében a TPS képzésbe épített általános iskola látogatásról számolunk be.

Általános iskola látogatás – avagy nevelés lean elvek mentén

Nagoya mellett egy kis városban látogattunk meg egy általános iskolát (https://tsudagakuen.ac.jp/shougaku/), ahol egy kicsit betekintettünk a japán nevelési, oktatási rendszerbe.
Megérkezésünkkor az igazgató úr fogadta a magyar csapatot és ekkor már rutinosan cseréltük le cipőnket papucsra.
Az épület inkább emlékeztetett egy pálmaházra, rengeteg ablakkal és nagyon sok növénnyel. Az iskola bejáráskor itt is szembe tűnt a minta értékű vizualizáció – pl. hogyan kell viselni az egyenruhát, a rend, a tisztaság, a tematikus osztálytermek – pl. háztartási ismeretek.TPS képzés_iskola
Egy második osztály életébe csöppentünk bele utána, ahol éppen az ebédelés történt az osztály termükbe. A gyerekek egymás után mentek ki ebédjükért, amit felnőttek segítségével az osztálytársaik szolgáltak fel. A polcokon nemcsak könyvek, foglalkoztatókat láttunk, hanem mindenkinek a saját kis iPad-jét is – ők is elindultak a digitalizáció útján.
Minden nap 13:45-kor megszólal a csengő, amikor is elkezdődőik a 15 perces napi, rutin takarítás MINDENKINEK. A kisiskolások és a nagyobbak is rongyot, seprűt, porszívót ragadnak, széttolják a termekben a padokat és takarítanak. A folyosókon és a mosdókban is, egy ellenőrző lista segítségével, hogy ne maradjon ki semmi. Így a gyerekek nevelésén és szokásaiknak kialakításán kívül nem kell takarító személyzetet alkalmazniuk.
TPS képzés_iskola2Az igazgató úrral folytatott kérdés-felelek során beszélgettünk az iskola által képviselt értékekről, elvekről, az egyre erősebb angol nyelvoktatásról (két anyanyelvi tanáruk is van), és hogy szinte minden héten terveznek külső programokat, múzeumlátogatásokat, hogy a gyerekek az életben is tanuljanak, tapasztaljanak.
Hasonló szemléletmódot szeretnénk meghonosítani itthon is, ebben dolgozunk együtt a a  Magyar AOTS Társasággal. Jó érzés, hogy az 5S Public mozgalomhoz már két hazai általános iskola is csatlakozott, ahol a diákok, tanárok és szülők bevonásával közösen teszünk a rendezett, tiszta környezetért és a tudatos, egymásra figyelő szemléletért.
Következő poszt a TPS képzés gyárlátogatásairól számol be.
A novemberi TPS túráról itt találtok több információt és itt tudtok előzetesen jelentkezni is: https://leannovation.hu/…/tps-es-genba-elmenytura…/
Pető Sándor – Leannovation