AI- Mesterséges intelligencia és lean

AI – és lean? Februári Kecskemét Lean Coffee találkozónkon a mesterséges intelligencia hatásairól és alkalmazási területeiről beszélgettünk, elsősorban a lean szemléletű működés szemszögéből. Az előadást Bencze Irén vezette, aki az utóbbi időben aktívan kutatja és teszteli a mesterséges intelligencia tudományterületét és felhasználási lehetőségeit.  A téma igazán népes csapatot hívott be a Qualimax gembájára, a Kecskemét Lean Coffee fórum találkozóhelyére. A résztvevők között szép számban voltak a lean szakma képviselői, de természetesen a szervezetek társterületei (logisztika, informatika, minőségbiztosítás, pénzügy, mérnökség..) is képviseltették magukat. Külön öröm, hogy az oktatás területéről és termelésen kívüli oldalról is voltak érdeklődők.

AI – mesterséges intelligencia és lean

Volt egyszer…írta fel Irén a táblára, melyet a hogyan folytatnátok kérdése követett? Ezzel a játékkal hangolódtunk rá az AI működési logikájára és ismerkedtünk meg a „token” definíciójával. Az AI működése alapvetően adatok feldolgozására és mintázatok felismerésére épül. Mint megtudtuk, a  szöveg „tokenizálása” során a szavakat vagy szövegrészeket tokenekre bontják, ami lehetővé teszi a szöveges adatok könnyebb feldolgozását és kezelését a gépi tanulási modellek számára. A „Volt egyszer, hol nem volt…” kezdetű mondat hagyományosan a mesék bevezetőjeként szolgál, és az emberek gyakran várják tőle a mesék kalandos, varázslatos folytatását. Az AI is ezt a folytatást választaná, mert ez egy közismert kezdőmondat, ezt tanulta mint „mintázat”.

A beszélgetés első felében a mesterséges intelligencia leanes környezetben történő alkalmazásának lehetőségeibe tekintettünk be. Példaként a prediktív karbantartás, a minőség-ellenőrzés és az ellátási lánc optimalizálása, hibák előrejelzésének témaköre került bővebb körbejárásra. Az előadás interaktivitását a résztvevők tapasztalatai és kérdései biztosították, minek köszönhetően egy igazán elgondolkodtató és izgalmas diskurzus alakult ki. Irén a sikeres alkalmazáshoz szükséges jó gyakorlatokra, potenciális buktatókra és etikai megfontolásokra is kitért. (pl. adatvédelem, adatbiztonság, szellemi tulajdonjog kérdései, munkahelyekre gyakorolt hatása). Arról is hosszan beszélgettünk, milyen fontos az AI tudást szervezeti szinten biztosítani, képviselni, tudatosan alakítani az alkalmazását. Természetesen sok kérdőjel, feltételezés és bizonytalanság is előjött a beszélgetésbe – de hát amit nem ismerünk, attól jobban tartunk.

A témabeszélgetés hatását Irén egy hangulatmérővel „hőmérőzte” –  előtte /utána is megszondázta a csapatot az AI-val kapcsolatos érzéseiről, nyitottságáról. Az eredmény beszédes lett, hiszen az izgalmas beszélgetés után a hangulatmérő  sok esetben elmozdult.  Visszajelzésként, reflexióként  egy szólánccal összegeztük az este kulcsgondolatait –  1-1 szóval, gondolatban megosztva, mit kaptak az estétől, az előadástól.

Lean Coffee meeting

A téma sok új résztvevőt is hozott a Kecskemét Lean Coffee találkozóra, így természetesen a klasszikus Lean Coffee meetingnek is hagytunk időt.  A Kanban táblára összegyűjtött post-it ötletek közül 2 témát sikerült közösen átbeszélni.

Első témabeszélgetésünk ötletgazdája az AI-hoz kapcsolódóan javasolt induló lépésekben kért javaslatokat – hogy kezdjük, melyik alkalmazást válasszuk, hogy kérdezzünk jól? Mivel több aktív felhasználó is volt a csapatban, igazán hasznos tanácsokkal mehetett haza, akiben ez kérdés volt.

A második téma a generációk közti együttműködési nehézségeket boncolgatta. Itt konkrétan a lean szemlélet és az ennek megvalósítását támogató módszerek, szabályok, rutinok Y és Z generáció általi elfogadásával kapcsolatban indult a beszélgetés, de hamarosan sokkal általánosabb társadalmi kihívásokról beszélgettünk. Nagyon sok energia volt még ebben a témában, de a 3 órás keretünk miatt egy könyvajánlóval kerekítettük le. Aki nem ismerné:  Stiegerwald Krisztián Generációk harca – Hogyan értsük meg egymást? című könyve nagyon segít a téma megértésében!

Nagyon köszönjük a közös gondolkodást, az aktív részvételt! Bízunk benne, hogy márciusban is ilyen szép létszámban találkozunk. Aki először járt nálunk, ITT tud csatlakozni az egyesülethez. Figyeljétek a Meetup kiírást a következő eseményhez – a dátum fix, a hónap második keddje, 17:30.

Váthy Edit – Leannovation Egyesület, elnök