Mit tanulhatunk az autóipartól?

Az autóipar születése óta eltelt több mint egy évszázad (Henry Ford gyárak, Detroit) A viszonylag fiatal ipar több olyan forradalmat is végrehajtott, amelyeknek más iparágakra is hatalmas hatása volt.  Maga az autó alapjaiban változatlan maradt (4 kerék, funkciók, alkatrészek ) de az azt előállító technológia, a gyártási módszertanok, vezetői szemlélet és a gazdasági igények az elmúlt időszakban óriásit változtak. Elmondható, hogy az autógyártásban benne van az adott korban elérhető összes csúcstechnológia, gyakran választják esetpéldaként a beszállítói körökben – egyfajta etalon, minta az iparnak. A Budapest Lean Coffee találkozón arra keressük a választ, mi az amit szervezeti mérettől, termék portfóliótól, technológiától függetlenül érdemes eltanulni a struktúrált rendszereket működtető autóipari szereplőktől.

Mi jut eszedbe, ha azt mondom autóipar?

Az este házigazdája Váthy Edit volt, aki nyitásként az  autóipar fejlődésnek rövid mérföldköveit vette végig a résztvevőkkel. A történeti áttekintés 1885 Karl Benz első autójától indult, majd Ford sorozatgyártási újításaival folytattuk ill. a Toyota termelési szemléletét beszéltük röviden. Szó esett az olajválságról, a QS9000 és APQP és egyéb szabványi elvárásokról  csakúgy mint lean megszületéséről és elterjedéséről.

A warm-up beszélgetésbe Sárvári István vett részt, aki a MAHLE Compressors Hungary Kft. lean vezetőjeként a szervezeti oldalt képviselte. A másik beszélgetőtárs Pető Sándor volt, aki szakértői, tanácsadói oldalról adott válaszokat és tapasztalatokat a kérdésekre. Rövid bemutatkozásuk során elmondták, hogy mindketten az autóiparban nevelkedtek és dolgoztak, dolgoznak a mai napig is aktívan.

Az első kérdés a Mentimeter használatával a résztevőket célozta : Mi jut eszedbe, ha azt mondom autóipar? A válaszok a szófelhőben láthatók, jó indítása volt a beszélgetésnek.

Tisztáztuk az OEM és TIER szállítói lánc fogalmakat, majd arról mesélt István hogy lehet ide bekerülni? (beszállító értékelési folyamat, szabványok, IATF audit).

Példákat, jellemző gyakorlatokat hallottunk arról, mi fogad, mi az ami kívülről látható egy tipikus autóipari szervezeteknél? (Vizualizálás, Shopfloor management, szabályozottság, sztenderdek, egységes megjelenés- színek, ruha, stb. Táblák, KPI)

Beszélgettünk a vezetői gondolkodásról,  üzleti környezetről, azaz  a háttérben meghúzódó értékrendről, stratégiáról, piaci környezet környezetről is hallottunk információkat, érdekességeket. (hoshin kanri, meeting kultúra, KPI, JIS/JIT szállítások, árverseny, supply chain működés, megrendelések vevői rángatása.., vevői auditok, elvárások, értékelés)

Érintettük a munkatársak fejlődésének témáját is – mint szakmai képzések, önfejlesztés, vezetőképzések.  Igen, talán ebben is az egyik élenjáró az autóipar, rengeteg fejlődési lehetőséget adva a motivált, arra nyitott kollégáknak.

És hogy mit érdemes eltanulni, hogy csoportosítható ez a know how? Az SQCD(M) irányelvek és az azokat támogató módszerek, gyakorlatok, megközelítések adják a vázát a szabályozott, ütemezett működésnek – István is sorra ez alapján hozta a példákat, maguk a mutatók is így épülnek fel a legtöbb vállalatnál. A minőség, a biztonság, határidőtartás és költséghatékonyság biztosítása érdekében az autóipar meghatározó a lean, minőségügyi módszertanok kidolgozásában és működtetésében éppúgy mint a logisztika, automatizálás, AI témákban.  Gyakran halljuk „hagyományos” termelési környezetben, hogy ez nem autóipar, ez itt nem működik! Nem ritkán konkrét ellenállás mutatkozik vezetői részről ezen iparágtól való tanulásra. Az autóipar és az általa támasztott követelményrendszer kapcsán is elmondhatjuk, ami gyakran a lean estében is elhangzik. Nem kötelező, döntés kérdése. Utána viszont feladat, folyamatos tanulás és kihívás. Ami biztos,  hogy az alábbi témákban egészen bizonyosan érdemes iparágtól függetlenül tanulni:

  1. Lean gyakorlatok: Az autóiparban elterjedt a Lean gyakorlatok használata a hatékonyság növelése és a veszteségek csökkentése érdekében. Más iparágak számára is hasznos lehet a lean alapelvek alkalmazása, mivel segíthet a folyamatok optimalizálásában és a termelékenység növelésében.
  2. Minőségirányítás: Az autóiparban rendkívül fontos a magas minőségű termékek előállítása és a minőségirányítási rendszerek szigorú betartása. Más iparágak is tanulhatnak ebből a szemléletből, és hasonló minőségirányítási gyakorlatokat alkalmazhatnak termékeik és szolgáltatásaik javítása érdekében.
  3. Innováció és technológia: Az autóipar állandóan új technológiák és innovációk keresése felé halad, például elektromos járművek, önvezető technológiák stb. Más iparágak is tanulhatnak az autóipar innovációs folyamataiból, és hasonlóan törekedhetnek a technológiai fejlődésre és az új termékek piacra dobására.
  4. Supply chain menedzsment: Az autóipar komplex beszállítói hálózatokkal rendelkezik, és szorosan együttműködik beszállítóival az alkatrészek és anyagok just-in-time szállítása érdekében. Más iparágak is hasonló supply chain menedzsment gyakorlatokat alkalmazhatnak annak érdekében, hogy optimalizálják a beszállítói láncokat és csökkentsék a raktárkészleteket.

Lean Coffee meeting

A Lean Coffee szekcióban két téma kapcsán alakult ki értékadó beszélgetés:

  • Elsőként a számítógépen történő  5S alkalmazással kapcsolatban osztottak meg a résztvevők gondolatokat, saját bevált gyakorlatokat. Szelektálásra (1S), azonosításra és jelölésre (2)  valamint a rendszeres takarításra, archiválásra is jobbnál jobb ötleteket hallottunk.
  • A „generációk” feliratot tartalmazó lap ötletgazdája  az Y, Z ill. fiatalabb generációval való munkahelyi együttműködés tapasztalataival kapcsolatban indította a beszélgetést. A résztvevők között is jelen volt a generációk képviselete, így minden oldal véleménye meghallgatásra került. Konklúzióként annyit biztosan elvittünk, hogy érdemes megismerni és megérteni az adott korosztályt befolyásoló átalakulási folyamatokat és azok hatásait (a felgyorsult világban a kommunikáció módja, a várakozás jelentése, az agy leterheltsége..), hogy együttműködve az elfogadás és az egymástól tanulás segíthesse a közös időt!
  • Köszönjük a részvételt és aktivitást, találkozzunk rendezvényeinken! Jelentkezés a LeannovationLeanCoffee Meetup felületen.

Váthy Edit – Leannovation Egyesület, elnök