Lean on the Beach konferencia_2018

Inspiráció – Szakértelem – Közösség

39 Lean Coffee találkozóval a hátunk mögött gondoltunk egy nagyot és

a 40. Budapest Lean Coffee találkozót konferenciává bővítettük!

A programba a korábbi lean coffee talákozók legsikeresebb témái mellett bekerültek aktualitások, üdítő gyakorlati workshopok, és természetesen a klasszikus lean coffee meetingeknek is hagytunk időt.

Na de kezdjük az elején…A terembe lépve a résztvevőket kellemes chill-out zene és egy nem teljesen hagyományos módon berendezett konferenciaterem fogadta (pl. vizuális kiállítás a korábbi találkozóink témáinak rajzos plakátjaival, a genbaközeli érzés erősítéséhez  csővázas szerelőállomás az egyik workshop sarokban, 3D szimulátor a másikban..)

    

A konferencia nyitásaként Váthy Edit és Pető Sándor (Budapest Lean Coffee fórum szervezői, a Leannovation alapítói) léptek a résztvevők elő –  röviden ismertetve a Budapest Lean Coffee fórum „sztoriját” ill. a nap programját.

A délelőtt során a lean „soft” oldala kapott hangsúlyosabb szerepet. Elsőként Kőrösi Zoltán Kritikus tömeg, vagy tömeges kritika előadását hallgathattuk meg, ahol sok szó esett a hiedelmek kultúra formáló szerepéről; a változásban érintettek megtalálásáról és helyes megszólításásról; a bevonásáról;  a HR, mint szakma és hivatás jelenéről, jövőjéről, lean kultúrában betöltött szerepéről. Zoli prezentációjában több utalás volt az informális vállalati kommunikáció fontosságára és tudatos kezelésére, mely remek átvezetés volt a következő előadásra.

A téma szakértőjétől, Szvetelszky Zsuzsától egy szenzációs előadást hallhattunk Rejtett szervezetek címmel. Érdekes dolgokat tudhattunk meg a vállalati pletyka szerepéről,  kommunikáció „mint juttatás” megközelítésről, a lean 7veszteség vs. kommunkikáció egyenes kapcsolatáról, a minden vállalatnál jelenlevő „mögöttes szervezetek” tulajdonságairól és arról is, hogy a mai munkaerőpiaci helyzetben mi az az employer branding stratégia ami hosszú távon fenntartható eredményeket hoz.

A kávészünet után a résztvevők 2 csoportban dolgoztak tovább.  A választott szekcióknak megfelelően 80percre elvonulva a Mindfulness módszerével (Láss, ne csak nézz – MindfulnessSztakhó Nikolett)  ill. a TWI elveken nyugvó betanítási módszertannal (A tanuló szervezet receptje – TWIVáthy Edit) ismerkedtek meg.

Ebéd a Duna-parton, kávé a nyugágyban, séta a parton –  hát ilyen az ebédszünet a Beach-en:-)

       

A délutánt a lean hagyományosabb, „hard” oldalának szenteltük. A nyitóelőadást Perecz Péter tartotta Ipar 4.0 stratégia – mit tanulhatunk a startupoktól címmel. Az előadás első pár percében ismertetett saját startup sztori ( 3díjat nyertünk egy olyan termékkel, mely még nincs kész… ) felütötte az alaphangot és vitte a témát …

Ipar 4.0 kapcsán hangsúlyos volt az adatok fontossága, ránéztünk a hazai valóságra, és a Haris célokra. Innen a stratégia vizeire eveztünk, melyben az új termék megvalósítási folyamat mellett a kommunikáció, a szervezet fejlesztésének megközeltése is új nézőpontból került bemutatásra.

 

 

Gyors teremrendezés után ismét gyakorlati workshop csoportokban dolgoztunk.  A „Genba közeli gyakorlatok” szekcióban (Váthy Edit) egy Lego játékon keresztül tapasztalhatták meg rögtönzött gyártósori munkatársaink a mozdulatokban, munkahely elrendezésben rejlő fejlesztési potenciálokat. 3csoportban ment a „verseny” és rettentő kreatív megoldásokkal jutottak közelebb a megcélzott ciklusidőhöz.

A „Gyártósor szimuláció” (Pető Sándor, Farkas Ádám) szekcióban egy szimulációs szoftver volt a csapatok ellenefele –  a résztvevők egy sorkiegyensúlyozási gyakorlattal tesztelték lean tudásuk, majd a szoftvert:-)

   

Némi kávéval feltöltődve, 3 csoportba rendeződve kezdtük meg a klasszikus Lean Coffee meetingeket. Vegyes csapatok, színes témák, értékes beszélgetések. A lényeget ez alkalommal Halmai Krisztina vizuális jegyzetelő örökítette meg egy A0 táblányi papíron –  csodaszép lett!

Zárásként egy kis összegzés, reflexió következett, majd névre címzett Budapest Lean Coffee bögréink találták meg gazdáikat. Ezzel a kis gesztussal köszöntük meg törzstagjainknak, előadóinknak, konferencia segítőinek és partnereinek ezt  remek napot és mindent ami segítette, hogy létrejöjjön.

A további tervek, követekező lépések sem maradhattak el –  ígértük, hogy hamarosan jelentkezünk a Leannovation képzések, események részleteivel és reméljük a konferencia után többetekkel találkozunk a rendszeres havi találkozóinkon is –  hiszen szuper csapat jött össze a Beach-en!

Köszönjük, hogy jöttetek és ígérjük hogy lesz jövőre is!!!

BLC Team

további fotók a galériában: Lean on the Beach 2018