Csabacast Kft. látogatás

A Budapest Lean Coffee fórum májusi látogatásának házigazdája az Apcon működő Csabacast Könnyűfémöntöde Kft. volt. A szervezet operatív igazgató dr. Sinka Tünde fogadta a csapatot az este 18 órás időpontban.

Az alapos és struktúrált munkavédelmi oktatás során már kaptunk egy megértésünk a cégnél működő folyamatokról, melyet Tünde egészített ki egy rövid cégbemutatóval. A 60 éves múltra visszatekintő vállalat TIER1-es autóipari beszállító a nyomásos alumínium alkatrészek piacán. Az öntvényeket többnyire megmunkálva, szerelve szállítja vevői részére, így rendelkezik megmunkáló üzemmel és szereldével egyaránt.
A mintegy 430 dolgozót foglalkoztató, 100% -ban magyar tulajdonosi körrel rendelkező vállalat idén jelentős gyárbővítést végez, mintegy 6000m2 új gyártócsarnok beruházás valósul meg 2024-ben, mellyel az e-mobilitás projekt magyarországi szereplőjévé válik.

Genba bejárás..

A 2016-ban átadott új telephely és gyár kialakításában tudatosan alkalmazták a lean elveket, a válallat vezetése elkötelezett a lean szemléletű működés mellett. Ennek kézzelfogható bizonyítéka, hogy jelenleg 4 vezető vesz részt felsőfokú lean szakmérnök képzésben a belső tudás növeléséhez és együttes alkalmazásához!

A gyárlátogatást az értékáram mentén, vonalán történt. Az  olvasztó kemencéknél indítva a genba látogatást betekintést kaphattunk a nyomásos öntészet speciális világába,  a technológiából adódó kihívásokra adott helyi megoldásokba.  A technológia ellenére rendezettség, tisztaság és gyártási folyamatosság jellemezte a területet, melyen 25 öntőcellával dolgoznak jelenleg.

A nyers öntvények az Előkészítő területen történő csiszolás majd felületkezelés (koptatás vagy impregnálás)  után egy köztes raktárba, szupermarket-be mennek. A szupermarketből a milkrun körök szállítják az igényelt mennyiséget a megmunkáló cellákba, munkahelyekre – összhangban a termelési tervvel és optimalizálva a munkahelyi készletet.

A lean elvek alapján kialakított gyártócellákban a megmunkálás után a mosási, szerelési és végátvételi tevékenységek áramlásba kapcsolva biztosítják a gyors átfutási időt és a beépített minőséget. Ahol a munkalépések összekapcsolása nem megoldott, dedikált területek végzik a megmunkálás utáni feladatokat. A gyártásban kiemelkedő szerepe van a mérés/ellenőrzés tevékenységeknek, melyet a belső labor 3D és röntgen eszközei biztosítanak. (itt is jártunk!)

 

A munkatársak vizualizált, sztenderd munkahelykiosztás alapján végzik a feladataikat –  ahogy ezt az információs táblákon láthattuk.

A gyártás teljesítménye valós időben mért, műszak szinten elemzett és átbeszélt az SQCDM mentén definiált KPI-ok segítségével. Eltérések esetén strukturált PDCA folyamat indul a folyamat fejlesztésére, a mutató célállapotra hozására.

A termelésben ütemet, nyugodtságot, szervezettséget érzékeltünk külsős látogatóként –  ennek hátteréről a tárgyalóban folytattuk a beszélgetést.

Visszajelzések, tanulságok

A másfél órás gyártúra után Tünde megosztotta velünk a lean transzformációs folyamatuk főbb mérföldköveit és beszélt az emögött álló tudatos lean stratégiáról (hoshin kanri) és annak lépésenkénti megvalósításáról. A  vállalati mutatók (mint fluktuáció, OEE mutató, termelékenység, árbevétel ) releváns javulása mögött alapvetően a paradigmaváltás fontosságát emelte ki. A változási folyamatot erősítő vezető viselkedés, a konzekvens irány és példamutatás, következetes számonkérés és transzparencia kulcsfontosságú volt a „hagyományos” működésből való kimozdulásra. Több évtizedes gyakorlatot és hiedelmeket sikerült átkeretezni például az alábbi mondatokkal és napi vezetői képviseletével: „Az információ mindenkié!” „A hiba nem rejtegetnivaló”. Tippeket és konkrét gyakorlatokat osztott meg ezen szemléletváltás napi megvalósításhoz – ami ebben a környezetben, ezen munkatársaknál jól működött.

Az este utolsó blokkjában a résztevőkhöz került át a szó – visszajelzést, tanulságokat megfogalmazva a látottakról és hallottakról.

A szófelhő gondolatai üzenetértékűek – valóban egy magas tudatossággal, átgondolt stratégia mentén megvalósított szervezet és folyamatfejlesztés eredményeit volt alkalmunk első kézből megtapasztalni. Köszönjük a lehetőséget, a pazar vendéglátást és a feltöltő gondolatokat! További sok sikerült kívánunk a csapatnak – ahogy az egyik résztvevő megfogalmazta „Ezzel a vezető szemlélettel és tudatossággal fejlődésre vagytok ítélve”.

 

Találkozzunk májusi eseményeinken, vagy a június 5.-ei Lean on the Beach konferencián!

Váthy Edit – Leannovation Egyesület, elnök