Debrecen Lean Coffee 2019 April

A második – Lean irodalom Magyarországon

Ez volt a bemelegítő témánk a második Debrecen Lean Coffeen, április 25-én. Ismét jó csapat gyűlt össze! Az is kiderült, hogy Debrecen vonzáskörzete elég nagy (szerencsére), mert voltak kollégák Miskolcról, Nyíregyházáról és még Budapestről is.

Van igény a lean szemléletre, az inspirációkra és a jó közösségre!

Megpróbáltuk csoportosítani a könyveket:

  • 80-as évek Magyarországa: az 1985-ös Japán vállalatok vezetése és szervezése című könyvben már külön fejezetben olvashatunk a kanban-ról. (ekkor én még csak 10 éves voltam)
  • A kötelező olvasmányoknál az alapművekről beszéltünk, melyek jellemzően a Toyota titkát próbálják feltárni. Ezek jellemzően a vad-nyugatról származnak. Ezt a csoportot szerencsére folyamatosan tudjuk bővíteni, újabb és újabb szerzők remek műveivel, nemcsak nyugatról.
  • A regényes lean, magáért beszél, azaz magáért olvasható. Ezekből az olvasmányos könyvekből sokat lehet tanulni a történetben leírt sikerekből és persze kudarcokból is.
  • a nem lean, de mégis kategória érdekes olvasmányokat tartalmaz. A „rendszerező” mániás japán hölgytől a stressz kezelésig.
  • nem hagytuk ki a magyar szerzők könyveit sem.

A beszélgetés alkalmával a csapat is tett hozzá újabb könyveket – ezek is felkerültek a mind map-re, ami a csatolt képen található.

Természetesen a lista nem teljes és folyamatosan bővül. Nem minősítettük a könyveket csak megosztottuk könyv és fejezet élményeinket.

Most már csak egy dolgunk van! Hatékony, lean időgazdálkodással több időt kell kiszakíthatunk az olvasásra és saját magunk folyamatos fejlesztésére. Apropó időgazdálkodás: ide ígértem még egy könyvcímet:

  • Stephen R. Covey: Először a fontosat!

 

Ha még Nektek is van jó lean vagy lean-hez kötő könyvetek, akkor írjátok be comment-be.

Találkozunk májusban is, amikor összerakjuk éves tervünket a bemelegítő témákra.

Ismét nagyon jól érzetem magam! Köszönöm!