Fanuc és Schnaidt – látogatás a gyártásautomatizálás otthonában!

A februári Budapest Lean Coffee találkozót egy igazán profi szervezetnél, különleges helyszínen tartottuk. Házigazdánk a Fanuc Hungary Kft.  valamint a  Schnaidt GmbH képviseletében érkezett szakértői csapat volt. A Fanuc az ipari automatizálás világvezető szakértője: 60 évnyi tapasztalattal, több mint 4.9 millió üzembe helyezett CNC-vezérlőjével és 810.000 robottal. A cég elkötelezett az iránt, hogy kiszélesítse az automatizálás határait, és segítsen az ügyfeleinek gyártási folyamatainak optimalizálásában. A Schnaidt GmbH  30 éve segíti ügyfeleit hatékonyságuk fejlesztésében, elsősorban az elektronikai iparban, professzionális szerszámok, készülékek tervezésével és gyártásával.

A közös kapcsolódási pont a Leannovation Egyesület és a szervezetek között  természetesen a termelékenység növelés volt. Napjainkban az automatizálás szinte elkerülhetetlen és egy lehetséges válasz a lean megközelítése adta veszteségcsökkentésre és értéknövelésre. Az estét annak dedikáltuk, hogy jobb megértésünk legyen az automatizálás kínálta lehetőségekről, konkrét megoldásokat megismerve – első kézből a terület szakértőitől!

Amit a Fanuc-ról tudni érdemes…

A találkozóra 20 fős résztvevői csapattal érkeztünk és indításként egy rövid betekintést kaptunk a szervezetek termékeiről, valamint a lean szemlélettel való kapcsolódásukról.

Mint megtudtuk, a FANUC városa Japánban, a Fuji-hegy lábánál helyezkedik el. A város a maga 1,7 millió négyzetméteres területével otthonul szolgál a FANUC összes egyedi gyártólétesítménye számára. Magában foglal például kutatási és fejlesztési központokat, adminisztrációs épületeket, a dolgozók szálláshelyét, szabadidős létesítményeket, sőt még egy klinikát is az alkalmazottak és családtagjaik részére. Az 1:80 -as aránypár egy újabb érdekességet árult el: A FANUC gyára a legautomatizáltabb létesítmény az iparágban, 1 munkatársra 80 robot jut!

A műszaki tartalmat illetően alapos betekintést kaptunk az ipari megoldásokról szépen összekötve azok  „előnyeit” a lean elvekkel.  Termékek mindenkihez közelebb kerültek a CNC, az agy – SERVO motor, az izom – ROBOT (100 típus) a karok metaforákkal… de esett szó az IoT rendszerekről és Lézervágás szakértelemről, elektromos Fröccsöntő gépekről és Huzalszikra forgácsolásról is.

A kifogástalan szerviz, mint fő cél a hazai vállalat legfontosabb mozgatója. A mérések a 99.98%-os alkatrész ellátási mutatóval igazán kiváló munkát bizonyítanak! A MTBR (Mean time to repair) 16,9 óra, a szerviz kiszállási idő 4,6 óra. – na igen, ilyen szervizháttérrel minimalizálható az állás okozta veszteség. Az MTBF (Mean time between failure) mutató még ennél is meggyőzőbb, egyes robotoknál 25 év:-)

Ha valaki eljut a gondolatig, hogy bizonyos tevékenységeit robotizálással váltaná ki vagy támogatná meg,  egy jó közelítésű befektetés- megtérülés számításban is kap segítséget a Fanucnál. Végigvettük tételesen a beruházandók / átgondolandók listáját és mellé kerültek a várható megtakarítások is.  „Istenben hiszünk, mindenki más hozzon adatok – Deming”. Az adat és számszerűség Mihalik Zsolt teljes előadását jellemezte, így ezen a ponton is kaptunk konkrétumokat: Egy 60.000 dolláros robotberuházás várható megtérülése 1-2 év. Érdemes átgondolni?

Kollaboratív robotok testközelben, ipari robot programozási gyakorlat

Az este legizgalmasabb és igazán unikális része a Fanuc bemutatóterem látogatás volt. 2 csoportban.

Az egyik csoportban Ákos vezetésével ismerkedtek a résztvevők a kollaboratív robotokkal. Letisztult forma, egyszerű programozás, gyors tanulás, hihetetlen intelligencia jellemzi ezeket a gépeket. Ők azok, akik fel vannak készítve, hogy mellettük emberi munkavégzés folyik. Az emberrel ellentétben viszont a robotok nem lesznek betegek, nem mennek szabadságra, nem szükséges számukra szünet sem, 0-24-ben tudnak dolgozni. A programozás egy tabletről vezérelve történik, gyakorlatilag kézzel mozgatva végig a robotfejet a betanítandó mozdulatsoron. A felület, a programozási logika a mai, digitalizációban felnőtt korosztályra optimalizálva – egyszerű ikonokkal, könnyen megugorható programozási ismereteket és gyakorlatot igényel. Természetesen volt lehetőségünk kipróbálni, tesztelni testközelből –  igen, szépen betanulta a kívánt feladatot!

A Fanuc Akadémia egy 8 ipari robottal felszerelt terem, ahol a résztvevők több napos képzés során kapják meg az ipari robotok programozásához szükséges ismereteket és gyakorlatot. A képzés olyannyira gyakorlati, hogy minden résztvevőnek külön robotja van és a képzés végére komplett programokat írnak meg. Mi az ismerkedéshez egy  labirintus kihívást kaptunk feladatul. Robotunk tollának végig kellett menni a papírra rajzolt útvesztőn, úgy hogy azt mi irányítjuk. Végtelen felhasználóbarát a kezelőegység és magával ragadó volt a feladat is! Szerencsére csak manuális üzemmódban kellett dolgoznunk, a mögöttes program megírásával biztosan töltöttünk volna még időt… na de erre van a képzés!

Schnaidt GmbH, a Poka yoke és gyors átállások szakértője

Az elektronikai iparban is a versenyképesség egy záloga a hatékony gyártás: a veszteségek megszüntetésével, az elsőre jó termék gyártásával. A német vállalat mottója: „Wir machen Elektronik produzierbar” , azaz gyárthatóbbá tesszük az elektronikai gyártást. Aki ismerős az iparágban, a forrasztás technológiában,  tisztában van a kihívásokkal:

  • tiszta, rendezett környezetet igényel, (5S)
  • a széles termék portfólió miatt kritikus a gyors termékátállás, (SMED)
  • a monoton munkavégzés okozta emberi hibafaktor miatt elengedhetetlen a Poka-yoke megoldások alkalmazása,
  • a gyors kiszolgálás és hibadetektálás miatt a kis tételes gyártás.

A prezentáció ezen kulcspontokra felfűzve bemutatta a Schnaidt „lean” kötődését, a Fanuc Hungary Kft. jövőbe mutató bemutatótermében pedig 2 szerszámukkal ismerkedtünk meg. Mind a bemutatott forrasztókeretet, mind a Schnaidt MatrixX rendszer hihetetlen igényesen kidolgozott és robosztus megoldás.

A Schnaidt forrasztókeretek speciálisan a termékhez igazított forrasztási maszkokkal teszik lehetővé, hogy az alkatrészeket a hullámforrasztási folyamat során folyamatbiztos módon vezesse át. A speciális kerettel lehetőség van az alkatrészek rögzítésére, ami megakadályozza a hullámnyomás miatti felúszásukat, éppúgy mint a helykódolt alkatrészek jelenlétének ellenőrzését. Eredményként  elkerülhető a helytelen elhelyezés és így az utómunka is.

A marógépeken használható „MatrixX hordozólemeznek” köszönhetően a projekt specifikusan gyártott munkadarabtartók külön szerszámok használata nélkül cserélhetők. Ez lehetővé teszi a termékváltásnál a gyors váltást, mivel a megfelelő marási recept beolvasása és betöltése például egy, a munkadarab-hordozóra alkalmazott vonalkód segítségével történik. Próbáltuk, teszteltük, de olyan hibabiztos módon oldották meg, hogy minden munkadarabtartó csak egyetlen pozícióba rögzül!

 

Nagy köszönet a szervezet vezetőinek és szakértőinek a téma ismertetésért, a gyakorlati bemutatóért!

Zárókör és köszönet

A bemutatóterem látogatás után a tárgyalóban cseréltünk  véleményeket az estéről és adtunk visszajelzéseket házigazdáinknak. Minden résztvevő személyesen köszönte meg a lehetőséget és emelte ki a számára legfontosabb tanulásokat, üzeneteket. Az újszerű és gazdag szakmai tartalmon kívül lenyűgöző volt a szervezés, az odafigyelés, a felkészültség. Az ajándékba kapott csomagunkban egy Robot CRX-10/A L modell is volt – erről biztosan minden résztvevőnek egy tartalmas este emléke jut majd eszébe odahaza is!

A Fanuc Hungary Kft.-nél az irodai terek berendezésében erősen megjelenik a  japán stílus, a japán gyökerek. A látogatásunk kapcsán ezen felül erősen átjött a japán szemléletet idéző  precizitás és a mindenek felett álló ügyfélközpontúság! Gratulálunk a csapatnak és köszönjük ezt a különleges lehetőséget.

 

 

Budapesten legközelebb március 1.-én találkozunk, ahol a lean banki alkalmazási tapasztalatairól beszélgetünk!

Váthy Edit – Leannovation Egyesület, elnök