Leannovation Évindító Workshop

2023 első Lean Coffee találkozóját a Leannovation Training Centerben tartottuk, nagy örömünkre a Győr Lean Coffee és Debrecen Lean Coffee tagsága is szép számban képviselte magát. A bemutatkozó kör után 3 asztaltársaságba rendeződtek a résztvevők, ahol is kezdetét vette a lean hazai helyzetének megértését körbejárni hivatott szakmai workshopunk.

Ha azt mondom lean transzformáció, Te mire vagy kíváncsi?

A kérdés (kimondva vagy kimondottan) rendszeresen jelen van találkozóinkon, beszélgetéseinkben. Mi az amitől egy szervezetnél lendületesen, eredményesen zajlik a lean transzformációs folyamat?  Melyek azok a gátak/akadályok ami miatt parkolópályára vagy lassítósávba sorolódnak a lean szemlélet mentén (nagy lelkesen) életre hívott  programok, szervezeti változások? Leannovation Egyesület színeiben egy széleskörű felmérést és kutatást szeretnénk életre hívni 2023-ban, mely a lean válallati működés magyarországi mintázatait, tapasztalatait mutatja be. Előzetes beszélgetéseink alapján természetesen vannak gondolataink, ötleteink, hogy milyen kérdésekre irányuljon a felmérés, mi az ami benchmarking jelleggel értékes és hasznos lehet a lean szervezeti bevezetésben résztvevő szakemberek számára. Azt gondoljuk azonban, hogy attól lehet igazán klassz és hasznos ez a felmérés, ha lean közösségünk elvárásai, érdeklődései pontosan ismertek, a felméréshez való hozzájárulása és támogatása is biztosított. A workshop során a résztvevőkkel együtt gondolkodva kerestük a válaszokat a következő 4 kérdés mentén:

  1. Mire vagyunk kíváncsiak, mi az ami valódi értéket adna a közösségnek és a kutatásban résztvevőknek is?„Azt lenne jó a Magyarországon lean-ben aktív szervezetektől megtudni, hogy.”
  2. Honnan jöhetnek az igazán értékes válaszok? „ Azokat a cégeket kérdezzük meg, akik..”
  3. Mit kérdezzünk / mérjünk fel? „Azt a kérdést mindenképp feltenném, hogy..”
  4. Ki milyen módon vesz részt?  „Javasolnám bevonni, megkérdezni..” A felmérési módszerként jónak tartanám alkalmazni a …”

A kérdéscsoportokat több segítő kulcsgondolat/vezető kérdés mentén 15 perces körökben dolgozták fel a csapatok – igazán pezsgő szakmai beszélgetések közepette. Jót tett a műhelymunka dinamikájának, hogy a 2. kérdés után a csoportok újraszerveződtek, az asztaltársaságok keveredtek.  Az asztalgazda megosztotta az addig keletkezett  kulcsgondolatokat és új ötletekkel, nézőpontokkal kiegészülve folytatódott a csoportmunka. 1,5 óra aktív együtt gondolkodás után igazán izgalmas és sokszínű gondolatok gyűltek össze, melyeket minden csoport megosztott, összesített.

A tartalommal teli A1-es lapok strukturált feldolgozása, az ötletek szakmai validálása a Leannovation Egyesület elnöksége által történik meg. Előzetesen a „leghangosabb” témák és gondolatok egy színes szófelhőben így néznek ki:

A résztvevői minta kapcsán peremfeltételként a lean-ban való jártasság határait szükséges finomítani, de a cégméret, tulajdonosi szerkezet, tevékenység vonatkozásában minél szélesebb kör megszólítása a cél. Köszönjük a sok ajánlást és ötletei is a szervezetek elérési csatornáihoz, illetve az igazán termékeny worshop-on való részvételetek!

A következő hetekben kidolgozásra kerülnek a felmérési módszertanok és projekt ütemterve. Bátorítunk minden kedves tagunkat, leanben jártas szakembert, hogy ötleteivel, a felmérésben történő részvételével vagy a kutatáshoz történő egyéb hozzájárulással támogassa a szakmai munka eredményességét. A projekt vezetője a Leannovation Egyesület részéről Kőrösi Zoltán, akit közvetlen e-mail-ben, vagy az info@leannovation.hu címen is elérhető.

A lean felmérés/kutatás eredményeit a 2023. június 7.-én, a Lean on the Beach konferencián publikáljuk elsőként ill. természetesen egyéb további csatornákon.

Leannovation Lean Coffee Programnaptár

Szakmai fórumunk, a Lean Coffee rendezvények első féléves programterve véglegesedett. A következő hónapok gazdagok lesznek céglátogatásokban, érdekes előadásokban , egymástól tanulásban. Meglátogatunk lean szemléletben, minőségügyi kiválóságban élen járó szervezetek éppúgy, mint a lean transzformációban az út elején járó, de tanulságos tapasztalatokkal bíró cégeket is. Warm up témáinkon mind a gyártás, mind a szolgáltatások és egyéb támogató területek részéről hozunk előadókat és a lean megértést mélyítő tudásmegosztó témák is lesznek. Tartsatok velünk idén is!

A programok kiírása a megszokott módon a Meetup felületen történik, az események előtt 3-4 héttel. Regisztrációkat kizárólag a Meetup felületen tudjuk  követni és elfogadni így kérjük, hogy érdeklődés esetén időben jelentkezzetek. (Meetup rendszeresen küld információkat)

Az előzetesen tervezett Q1-Q2 programterv így alakul. (a változtatás jogát az egyesület fenntartja)

Lean Coffee meeting

A Lean Coffee kanban táblájáról ezúttal az Ötletmenedzsment rendszer témáját challengelő résztvevő felvetéssel foglalkoztunk. (mondhatjuk, hogy örökzöld). A jelenlevők saját tapasztalatokat, a jól működő ötletmenedzsment rendszer ismérveit szedték össze és osztották meg a témagazdával. A sok (már ismert) elem és tanács mellett (egyértelmű szabályok, gyors visszajelzés, elismerés nagy körben, megvalósítás díjazása, felelősök és erőforrás hozzárendelése, mindenki megszólítása..) a 0. pont itt is: Miért hasznos/fontos a szervezetnek a dolgozók bevonás a a folyamatos fejlesztési tevékenységekbe? Hogyan és milyen szinten biztosított a vezetés támogatása és részvétele? ..

Az inspiráló beszélgetésnek az óramutató 9-esre fordulása jelezte a véget:-)

Ezúton is köszönjük az aktív részvételt, a sok javaslatot amit a workshop során kaptunk. Február 1.-én a Fanuc látogatáson az automatizálás és a termelékenység összefüggéseit tesszük a célkeresztbe, a bemutatóteremben pedig akár ki is próbálhatjuk a jövő (jelen) ipari megoldásait.

Váthy Edit – Leannovation Egyesület, elnök