A lean 5 alapelve – Folyamatos fejlesztés

A februári Győr Lean Coffee-n befejezéséhez érkezett A lean 5 alapelvét bemutató sorozatunk, az ötödik alapelvvel a folyamatos fejlesztéssel. Karsai Eszter előadásában foglalta össze a Kaizen ipari és emberi oldalát. Külön érdekesség volt a PREZI vizualizációja, a ppt helyett.

Kaizen –  a mindennapokban és a vállalati alkalmazásban

Az emberi oldalt Robert Maurer: Kaizen – Változz félelem nélkül! című könyvével dolgoztuk fel. Ez az este nem csak az ötletládákról, a sok vállalatnál megszabott keretek között működő(?) kaizen folyamatról volt szó, sokkal inkább a változásokkal kapcsolatos viselkedésünk emberi, biológiai hátterét, agyunk reagálásának mechanizmusát értettük meg. Eszter végigvitt a könyv főbb üzenetein. Senki ne hagyja ki az olvasás élményét, hisz a szerző nagyon sok életszerű példával színes, lean történeti vonatkozásokkal fűszerezve vezet végig a témán. Ami biztos, hogy lean szakemberként elolvasva is ad egy új színezetet és megértést a kaizen vállalati alkalmazásához!

Az ipari részben felelevenítettük sok, kis apró lépcsős fejlesztések típusait, ezek előnyeit, buktatóit is. Fontos, hogy szem előtt tartsuk az 5 alapszabályt:

  1. Menj a helyszínre (Genba)! győződj meg róla, hogy a probléma valós, jelentős, időszerű
  2. Ellenőrizd a tárgyakat! (Genbutshu) légy vele fizikailag kapcsolatban
  3. Végezz méréseket! (Genjutsu) ellenőrizzük, validáljuk az adatokat
  4. Állapítsd meg és szüntesd meg a gyökér okokat!
  5. Szabványosíts az ismétlődés (visszarendeződés) megelőzése érdekében!

Az előadás végén hosszasan beszélgettünk még, hogy a cégeknél, ahol dolgozunk, mit tudunk tenni a kaizen szellemiség meghonosításában, hogyan tudjuk képviselni ezt a szemléletet.

Lean Coffee meeting

A Lean Coffee szekcióban ismét két témát tudtunk kibeszélni. A támogató területek bevonásáról a lean office kapcsán illetve …

Márciusban a lean eszközök digitalizációja lesz a bemelegítő téma.

Ugorjatok be egy kávéra.

Pető Sándor – Leannovation Egyesület