„Helyszíni szemlélet” – lean vs. gyilkossági helyszínelés

Június első szerdáján egy nem mindennapi genbára látogattunk Törteli Eszter rendőr százados, (BRFK Bűnügyi Szervek Bűnügyi Technikai Osztály Központi Szemle-és Technikai Alosztály kiemelt főnyomozó, bizottságvezető) vezetésével. Aki ott volt, egy nem könnyen felejthető előadást hallott – amely egyben köszönhető volt a témának, másrészt Eszter felkészült, profi előadásának. Enikő kolléganőnk szavai találóan írják le az estét övező érzéseket, gondolatait:

„Másfél óra fekete krónika után, amin átüt a Lean-ért kiáltó operatív metódus, a hétköznapi résztvevő kitágult szemekkel, a társaival együtt döbbenten ül.  Cikáznak mindemellett a gondolatok, micsoda kompetencia-arzenál! Problémamegoldó-képesség, csapatmunka, borotvaéles logika és az illatmolekulákat elillanni nem hagyó figyelem, kémia, ballisztika, csomagolástechnika, tájékozódási magasiskola és páratlan humor.

Mi jut eszembe az előadás után?

  1. Hogy lehet letenni a fejben lévő gondolatokat, tragédiát, megoldási vágyat? Hogy lehet kikapcsolni az örökké bűnügyi megoldást kereső „funkciót”? Megölelni a gyerekeket és a helyszínelőből Csipkerózsikává válni…
  2. Milyen módszerrel lehet feltöltődni? Újra és újra, friss energiával elindulni a következő tetthely felé?
  3. Kivételes szintre fejlődött a nyelvi – kompetencia. Több tízoldalas jelentéseket írni, aprólékos részletességgel a tapasztaltakról és a látottakról. Szabatosan, választékosan, szabálynak megfelelően, hogy a nyomozók számára is egyértelmű legyen.

És eszembe jutott a hála: én egy másik bolygó élek.” – Hudák -Pásztor Enikő, Leannovation

 

Az előadás után is hatása voltunk a témának, természetesen a Lean Coffee táblánkra is felkerült a témának. Remek volt újra személyesen beszélgetni szakmai kérdésekről, megvitatni az elakadásokat, ötleteket adni a továbblépéshez.

 

Az este igazi kuriózuma volt a BociBBQ által biztosított pazar szendvicsvacsora. Friss omlós hús, ízletes szószok, fantasztikus tálalás – minden falatban érezhető volt a készítő szenvedélye, a tökéletességre törekvés – le a kalappal Szabó Csaba!

Várjuk a következő hónap első szerdáját, találkozzunk július 7.-én, a Lean on the Beach konferencián!

Váthy Edit – Leannovation