A SZÁZADIK Lean Coffee! – Lean gyerekcipőben

A 100. Lean Coffee esemény

A hónap első szerdája. Feltölt, energiát ad és szemléletet formál. Tanulunk egymástól és tanulunk saját magunkról. Leanről, menedzsmentről, a kiválóság felé vezető útról és az akadályokról. Ez a Budapest Lean Coffee fórum, melynek keretében lassan 7 éve, hogy elindult egy inspiráló, tanulásra és tapasztalat megosztásra nyitott közösség formálódása. Az elmúlt években Debrecen, Kecskemét és Győr városaiban is hónapról-hónapra tartunk Lean Coffee találkozókat, sok-sok lelkes lean szakembert, érdeklődőt megismerve. 2021. október első szerdáján a Meetup jelezte, hogy a 100.(!) eseményünkre készülhetünk! Köszönjük az eddigi aktivitást, a bizalmat és hogy annyi-annyi inspiráló témát hoztok!

Lean Gyerekcipőben

Ezen a kicsit ünnepi estén egy az óvoda-, iskola indulás kapcsán aktuális témáról beszélgettünk. Hogyan is jelenik meg a lean a közoktatásban, mi az a tudás, amit már gyerekként elsajátítunk az óvodai, iskolai évek során. Lean Gyerekcipőben – tanuljunk a gyerekektől- volt a címe az októberi coffee-nak.

A téma megvitatását három vendégünk segítette pódiumbeszélgetés formájában. Kati néni nyugdíjas tanítónő, aki az aktív évei alatt egy 5S programot vezetett be az iskolájában Kiskunfélegyházán. Erika felső tagozatos tanárnő Kecskeméten, aki a lean alapjait szeretné iskolájába bevezetni, Andi pedig lean tudatos gyakorló anyuka, aki gyermekneveléssel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg velünk.

A lean szemlélet gyermekekre gyakorolt pozitív hatását néztük meg együtt, és azt hogy pedagógiai szemmel mit nyernek az oktatók/szülők is ennek használatával.

A lean gondolkodásmód már korábban megjelent a gyermeknevelés világában, dr. Maria Montessori ültette el az alapjait a közoktatásban, noha nem tudta még hogy mi is az a lean. A ma is használt gyerekméretű berendezési tárgyak, az 5S egyes lépései, a vizualitás használata a köznevelésben mind az ő nevéhez fűződik. A gyermekekre mint vevő tekintett, és az ő igényeikre szabta az intézményt és a nevelést is. Ettől váltak sikeressé máig a „montessori elvek”. Ez a vevőszemlélet a lean alapja is!

Sok színes példa gazdagította az estét és a coffee résztvevőink is hamar becsatlakoztak a beszélgetésbe egy egy saját példával vagy kérdéssel. Az egyik édesapa elmesélte hogy a gyermek iskolájában milyen ügyesen oldották meg az új tanuló integrálását az első napon, egy másik részvevőt a nehezen kezelhető gyerekek beilleszkedése foglalkoztatott, ahonnan hamar áteveztünk a munkahely világában is megjelenő „nehéz esetek” kezelésére pedagógia szempontból 😊! A gyerekek jutalmazási rendszere és a szabályok felállítása is téma volt.

 

Lean Coffee meetingek

A pódium beszélgetést a hagyományos Coffee témafelvetés követte, mivel a csapat 22 fős volt, akadt post-it bőven a kanban táblán. Elsőként az „Egy fecske tapasztalatai irodai környezetben” témacímke kapcsán hallhattunk egy rövid sikersztorit a munkatársi bevonás eredményeiről.  Természetesen sok kérdőjel is megfogalmazódott a hogyan tovább-al kapcsolatban, melyre több hasznos hozzászólás is érkezett.

 

A második téma a motiváció témáját feszegette – a témagazda alapvető kérdése arra irányult, hogy a KPI -hoz ill. az anyagi juttatáshoz  kötött ösztönzés helyett milyen egyéb működő motivációs gyakorlatokkal találkoztak a jelenlevők.  Itt aztán sziporkáztak a gondolatok, vélemények és saját tapasztalások… Abban elég nagy volt az egyetértés, hogy a KPI alapvetően nem motivál. Hogy adott környezetben, munkatársi szinten mi hoz eredményt, abban Maslow kategóriáit igazoltuk. Több hozzászólás erősítette, hogy operátori szinten, a rutin munka világában már az motiváló lehet, ha „embernek” nézik a kollégákat: megkérdezik őket, rendszeresen visszajelzést, megerősítést adnak számunkra. Volt résztvevőnk, aki arról a magasan kvalifikált, kreatív munkakörnyezetben dolgozó mérnöki szintről mesélt, ahol a munka minősége, az alkotás öröme, a tudás „kimaxolása” adja a mindennapokban a motivációt, lendületet.

A harmadik témánkkal a Kreatív munka mérhetőségéről cseréltünk véleményt. Merthogy nem egyszerű…a hozzászólások szerint az átfutási időt itt a vevői igények folyamatos (útközbeni) változtatása mozgatja, így a monitoring is nehezebb, más  megközelítést igényel. Megoldás lehet a mérföldkövek rögzítése, a szakaszolás, a korábbi tapasztalatok alapján történő tervezés .  Ezeken felül van egy  -talán ide is alkalmas módszertan – az agile. Ebbe mélyebben már nem volt időnk belemenni sajnos, de találunk rá alkalmat!

A 100. esemény apropóján természetesen ünnepeltünk is – egy igazán finom tortával és több nevezetes alkalom felidézésével, beszélgetéssel köszöntöttük a Lean Coffee jelenlevő közösségét.

Reméljük sokatokkal találkozunk újra és minél gyakrabban!

Folytatás novemberben, eseménykiírás a Meetup-on lesz elérhető.

Mátyás Veronika – Leannovation elnökségi tag

Váthy Edit – Leannovation elnök