Mindennapi lean az Ezerszín Kft. genbáján

Második alkalommal látogatunk az Ezerszín Kft genbájára a Lean Coffee csapatával. Hogy miért? A postaládákat gyártó mikrovállalkozás nagyszerű eredményeket és látványos változásokat ért el a lean elvek és eszközök segítségével – értékszemléletű gondolkodásban és megvalósításban is példaértékű a csapat!
A látogatás során közösen bejárjuk az értékáramot és a kanban gyakorlati alkalmazási tapasztalatainak témáját járjuk alaposabban körbe a házigazdákkal.

A vállakozás tulajdonosa, Gódor Sándor tartotta a felvezető prezentációt, melyből megismerhettük a mikro vállalkozás lean tanulási pályáját. Miután a vezetés tudatosította, hogy tőkével és tőkeinvesztíciókkal nem veheti fel a versenyt a piacon,  folyamatosan kereste a hatékonyság növelésének módszereit, eszközeit. Találkozásuk a lean-nel 2014-ben, így szakmai könyv kapcsán történt. A szilárd elkötelezettségnek köszönhetően rövid időn belül jöttek az eredmények és a folyamatos változás/fejlesztések szervezeti szintű szemléletváltással is párosult. 5S -PDCA gondolkodás – Csapatmunka voltak az első mérföldkövek az úton, majd a gyökeres layout változással kialakított folyamatos anyagáramot Kanban kialakításával kapcsolták össze.  Ezt követte az átállások fejlesztése (SMED), melyben szintén nagyságrendi eredményekkel büszkélkedhetnek, A kanban rendszer tapasztalatairól, az alkalmazott kártyákról hosszabban beszélgettünk, csakúgy mint a vizuálisan kialakított Heijunka tábla evolúciójáról.

Az anyagáram végigjárása a  termelési területeken ismét egy fantasztikus élmény volt, a látogatás koronája.  Minden munkafolyamatot a munkatársak mutattak be, tudásuk, elkötelezettségük, motiváltságuk a lean működéssel kapcsolatban megkérdőjelezhetetlen. Számtalan dolgozói fejlesztést láttunk a területeken, rengeteg egyszerű, de okos megoldást – aminek az eszközeit nagyrészt házon belül készítették. A fejlesztéseknek köszönhetően a postaládák legyártásának átfutási ideje nagyságrendekkel rövidült. „Ha 8:00-kor rendel 14:00-kor szállítunk!”

 

A genbabejárást visszajelzésekkel zártuk. A zöld  kártyákra a résztvevői benyomások kulcsszavait írtuk: szervezettség – inspiráció – eltökéltség/alázat – elkötelezettség – motiváció, dolgozói bevonás -szenvedély…. stb. A  pink kártyákra azok a gondolatok kerültek, amit a résztvevők mint benchmark gyakorlat elvisznek magukkal – ebből is bőven akadt. Sándor kérésére a résztvevők a fejlesztési javaslatokat is megfogalmaztak a narancs kártyákra –  és ennek őszintén örültek:-)

Ajándékot vittünk és kaptunk is: a résztvevők 1-1 postaládával vagy pénzkazettával távoztak. (köszönjük!) Feledhetetlen élmény volt az Ezerszín csapatával tölteni a délutánt – lenyűgöző ahogy dolgoznak és gondolkodnak. Gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

Váthy Edit –  Leannovation Egyesület, elnök