Klasszikus Lean Coffee

A decemberi évzárón kértétek, hogy legyen klasszikus Lean Coffee is az első féléves programban, legyen elég idő erre is. Kérésetek számunkra parancs, így januárban ezzel nyitottuk meg a 2024-es évet.

Ismét remek csapat gyűlt össze Debrecenben. Élvezetes, nagyon szakmai beszélgetések voltak a témákkal kapcsolatban.

Lean Coffee meeting

Nagyon gyorsan repült az idő és mindössze 4 témát tudtunk átbeszélni.

Lean önképzés felépítése

Egy pályamódosítás közben lévő kolléga dobta be ezt a témát, aki leanes, termeléses fronton szeretne a jövőben tevékenykedni. A csapat összerakta a képzeletbeli autó 4 kerekét:

  • elmélet: tanuljuk, járjunk kurzusokra, olvassunk szakirodalmat a tudásunknak megfelelő szintűt
  • gyakorlat: próbáljuk ki, csináljuk amit megtanultunk, koszoljuk össze kezünket, akár ingyen is befektetésként kezelve a tapasztalatszerzést
  • dialógus: járjunk Lean Coffee-kra 😊, beszéljünk szakemberekkel, kérdezzünk, osszuk meg tapasztalatainkat, járjunk benchmarkolni, jó gyakorlatokat nézni
  • személyes tanulási szerződés: saját magunk is tudjuk pontosan mit akarunk és hogyan akarjuk elérni, amit szeretnénk.
Gyártástervezés – valós helyzet, valós problémákkal

Kollégánk egy konkrét problémát hozott fel témának. A termelési terv nem teljesítése miatt késnek a kiszállítások és a 3 hét helyett, emiatt már 4 hétre vállalják el a megrendeléseket.

El lett indítva az éjszakás műszak, sok új operátor van és az üzemvezető már nem látja át a teljes termelési folyamatot. Az üzemben sok helyen megkezdett, de be nem fejezett gyártási tételek kallódnak, mely nyomonkövetése szinte lehetetlen. Ennek a problémának kezelésére alkották meg egy jövő állapot működési rendszert, melynek ütemezési pontja a teljes folyamat. A bevezetés is elindult, műszakra lemondott finomhangolt ütemezést kap a termelés, de nem működik jól a megálmodott rendszer. A műszakvezetők mindig találnak okot, hogy miért van anyaghiány vagy miért nem sikerült legyártani az adott gyártási tételt.

  • Az ütemezési pont megfelelőnek tűnik, de nincsenek hozzá kapcsolva a megelőző műveletek, melyek félkész termékeit az ütemezési pontban raknak össze.
  • A megvalósítás első lépése viszont a megfelelő stabilitás, az előfeltételek megteremtése lenne, amire eddig nem fordítottak elég figyelmet.
  • Napi visszacsatolás, a napi shopfloor megbeszélés itt is segíteni tudna, hiszen könnyebb reagálni a ma vagy tegnap történt dolgokra, mint az egy héttel ezelőttire.
Konfliktuskezelés A3-as módszerrel

Miért ne vagy akár „egyszerű” PDCA-val. A beszélgetés során inkább a konkrét konfliktusra próbáltunk javaslatokat adni, hangsúlyozva a folyamatok és a vezetői tevékenységek sztenderdizálását és az egyes területek közötti kommunikációt

Hogyan kezdődik a lean bevezetése egy teljesen lean szűz cégnél

Kezdjük kicsibe egy pilot területen és ha már bizonyítottuk a lean szemlélet eredményességét, akkor felsővezetői támogatással a meghatározott stratégia mentén ki kell terjeszteni a teljes szervezetre.

Nagyon izgalmas beszélgetések voltak, és ahogy a csonkatemplom óráján is látjátok – nem tudtuk befejezni 21 órakor, egyszerűen flow-ban voltunk.

Februárban a debreceni közösségünkkel az NI-t látogatjuk meg.

 

Pető Sándor – Leannovation