Lean tourismo – Paccor Hungary Kft.

A februári Debrecen Lean Coffee keretében a Paccor Hungary Kft. meghívásának tettünk eleget. A 110 fős, 6 milliárd forint árbevételű Paccor debreceni üzeme műanyag fújásos technológiával gyárt kisebb, nagyobb hordókat (esővíz gyűjtőket), kannákat és az élelmiszer ipar számára flakonokat. A széles termékválasztékuk és a vevői igények kielégítése mind a termelés tervezést és a termelést is kihívások elé állítja – kis gyártási egységek gyártása, sok átállással.

Szilágyi Sándor gyárigazgató vezette körbe népes csapatunkat a gyártásban, ahol láthatóak voltak a lean jelei – 5S, vizuális irányítás, SQDC táblák, SMED. Nem csak a nagyobb méretű „hordók” gyártását néztük meg, hanem a HACCP területen gyártott élelmiszeripari flakonokat is, mely a gyár lean szempontjából legfejlettebb területe.

A debreceni Paccor lean utazása 2015-ben kezdődött, egy külső cég támogatásával. Először a veszteségek csökkentésére, később pedig az átállások sztenderdizációjára és idejének csökkentésére fókuszáltak. Ezzel párhuzamosan elindították a Paccor központilag kialakított shopfloor management rendszerét, melyet a genba fókusz megtartásával 2022-ben elkezdtek digitalizálni a Valuestreamer szoftverrel.

Tóth Andrea, logisztikai vezető előadásában nagyon jó példát láttunk arra, hogyan lehet csökkenteni ezen a területen a veszteségeket, hogyan lehet kiegyenlíteni a vevők, partnerek együttműködésével a kiszállításhoz kapcsolódó tevékenységeket egy digitális eszköz a Transporeon használatával.

A látogatás legnagyobb tanulsága: a vállalat jó működtetésében nagy szerepe van az elkötelezett, lelkes és szenvedélyes vezetőknek.

Köszönjük Paccor!

Pető Sándor – Leannovation