A lean 5 alapelve – Áramlás, Húzás

2023-ban a Kecskemét Lean Coffee-n is elindítottuk a Lean 5 alapelve sorozatot. Célunk, hogy az alapelveket 1-1 fórum keretében közösen értelmezzük,  hogy abból alkalmazható tudás és megértés keletkezzen.
A lean transzformáció 5 alapelvét James P. Womack és Daniel T. Jones a „Lean Thinking” című kötetben fogalmazták meg, 1996-ban. A magyar nyelvű kiadás Lean szemlélet címen 2009-től elérhető, melyet vélhetően közösségünk nagy része már ismer, olvasott.
Hiszünk benne, hogy ezen alapelvek megfelelő értelmezése és napi gyakorlatba fordítása kulcsfontosságú a lean gondolkodás megértésében és alkalmazásában.

A szeptemberi találkozón vállalati helyszínen, gyakorlati megvalósításból tanulva értelmeztük a harmadik és negyedik  alapelvek- az ÁRAMLÁS és HÚZÁS megvalósítását. A gyakorlati helyszínt az Ezerszín Kft. genbája biztosította, ahol  a folyamatok összekapcsolásával és a húzás eszközével kialakított igazi lean értékáramot volt lehetőségünk végigjárni és átbeszélni.

Lean 5 alapelve: 3. ÁRAMLÁS

Az áramlás,  (más néven a flow) a lean működésben azt jelenti, hogy a folyamatokban létrehozzuk az érték áramlását – azaz megszüntetjük a veszteségeket okozó megszakításokat (pl. várakozásokat).

A gyakorlatban az áramlás megvalósítása az egyes folyamatlépések fizikai sorba rendezésével és újragondolt elrendezésével valósul meg. (Layout kialakítás, cellák, stb). Természetesen a folyamatok összekapcsolásának több előfeltétele is van, melyet a nagytételes gyártásról történő átálláskor újra szükséges definiálni. A munkatartalmak sztenderdizálása, majd a munkalépések kiegyensúlyozása mind- mind megoldandó feladat az áramlás megteremtéséhez.

Az Ezerszín Kft. 2014-től gondolkozik és alakítja folyamatait a lean szemlélete mentén. A áramlás megvalósításához első körben lecsökkentette a gyártási tételek nagyságát, megalkotta a szabványokat és a folyamatos anyagáram biztosításhoz optimalizálta a gépek / munkaállomások elhelyezését. A jelen gyártási folyamatuk az egy darabos áramlás elvén működik, ennek legszemléletesebb példája a cellában valósul meg. Az eredmények az átfutási idő drasztikus csökkenésében és a készletek / helykihasználás jelentős optimalizálásában mérhető.

Lean 5 alapelve: 4. HÚZÁS

A hagyományos gyártási rendszerek a “push” (tolás) módszert követik, azaz gyakorlatilag “rátolják” a legyártott készletet a következő folyamatra. Ezzel ellentétben a húzóelv szerint mindig  a vevők igényéhez igazítjuk működést, azaz a gyártást a konkrét megrendeléshez/igényhez igazítjuk. A leanben a húzás leggyakoribb módszere a kanban. A kanban célja az igény megjelenésének vizualizálása, jelet adva a gyártás indításához. A kanban leggyakoribb megjelenési formája valamilyen kártya vagy tábla  a szükséges adattartalmakkal. A kártyák számolt/kalkulált mennyiségi korlátokkal szabályozzák a gyártást, amellyel jelentősen csökkenthető a túltermelés, illetve biztosítható az időben rendelkezésre álló alapanyag /termék.

Az Ezerszín Kft. genbáján remek példákat láttunk a kanban által vezérelt működésre –  heijunka táblán tervezett, gyártói és szállítói kanban táblákkal egyértelműen irányított,  ERP mentes termelési logikát ismerhettek meg a látogatók.

Összegzés

Az Ezerszín Kft.-ét már sokadik alkalommal volt szerencsénk a közösség tagjaival meglátogatni. Sándor és Péter elhivatottsága, a fejlesztések iránti őszinte elköteleződése és általuk kialakított lean szerinti működési rendszer igazi inspiráció mindenki számára – bárhol is tart a lean utazásban. A csapat tagjai ezúttal is megfogalmazták elismerésük, kiemelték a számukra kiváltképp hasznos benchmark példákat. Adtunk visszajelzést további fejlesztési irányokra, lehetőségekre is, melyet vendéglátóink örömmel és nagy nyitottsággal fogadtak. Ismét egy értékes beszélgetéssel gazdagodtunk, köszönjük a  közös időt és a tárt kapukat a tanuláshoz! Ahogy egy résztvevőnk megfogalmazta: Ezt minél több szakembernek látni kellene!

Egyetértünk, ha lenne ilyen, az Ezerszín Kft.-ét receptre írnánk minden lean-ben fejlődni/tanulni kívánó munkatársnak / szervezetnek!

Váthy Edit – Leannovation Egyesület, elnök