Teljeskörű hatékony karbantartás – TPM

Nagy örömünkre 2022  első Leannovation eseményén  mind a négy Lean Coffee helyszín résztvevői képviseltették magukat. A Debrecen és Kecskemét városokból érkező  kollégák először jártak a Leannovation Training Centerben, így Nekik az esti fórum előtt egy rövid nyílt napot is tartottunk: megismerkedtek szakmai játszóterünkkel, az előadói térrel, a könyvtárunkkal és a lean laborunkkal.

Teljeskörű hatékony karbantartás-  TPM

A Budapest Lean Coffee első találkozóján kicsit egyensúlyba hoztuk a hard és a soft oldalt, hiszen bemelegítő témánk a Teljeskörű hatékony karbantartás (TPM) volt. Az előadás a közös nyelv megtalálásához egy rövid történelmi áttekintéssel és definíciós magyarázattal indult, majd sorra vettük a TPM célját, eszköztárát és természetesen jó sok példát is sorakoztattunk a beszélgetésbe.  A teljesség igénye nélkül, dióhéjban pár gondolat, tartalmi tudás, amit érintettünk:

Seiichi Nakajima 1971-ben fektette le a TPM alapjait, Nyumon (Kezdetek) című könyvében és először a Nippon Denso (Toyota beszállító) alkalmazta. Nakajima 5 oszlopban foglalta össze a TPM lényegét, melyek a csapatmunka, a kaizen és 5S alapokon nyugszik:

  • öntevékeny karbantartás
  • tervszerű karbantartás
  • képzés és motiváció
  • karbantartási prevenció
  • veszteségforrások csökkentése

A TPM célja, hogy a gépkezelők/operátorok bevonásával, egyes karbantartási tevékenységek átadásával egy magasabb eszköz hatékonyságot, rendelkezésreállást tudjunk elérni. A vizionális cél, hogy elérjük a zéró állásidőt, a zéró kieső darabot, a zéró balesetet. Áttekintettük, hogyan is kell bevezetni a TPM-et, milyen események vannak a kijelölt pilot területen és a kiterjesztésénél, milyen méréseket, milyen mutatószámokat (OEE, MTTR, MTBF, …) kell bevezetni, hogy lássuk mit kell fejleszteni.

A beszélgetés végén kiscsoportos workshop gyakorlaton arra kerestük  a választ, hogy mi a kapcsolat a lean és a TPM között illetve létezik-e lean TPM nélkül. Nagyon színes és életből vett példákkal tarkított post-it-ok kerültek fel a csapatok képviselői által, közös metszet az alábbiakban fogalmazódott meg: lean alapvetően a folyamatokra, azok veszteségmentes működésére fókuszál, míg a TPM eszköz/gép fókuszú. Természetesen vannak és szükségesek is közös metszetek. Mind a kettőnél az ember, a csapatmunka és a Kaizen szemlélet a kulcsfontosságú tényező. A TPM segíti, támogatja mind a két TPS oszlopot, a Jidoka-t (elsőre jót) és a Just in time-ot (megfelelő darabot, megfelelő időben, megfelelő mennyiségben) is. Ezt akár úgy is tudjuk ábrázolni, hogy a TPS házba harmadik oszlopként beépítjük a TPM oszlopot.

És hogy melyik szervezet mondhatja magáénak a TMP működést, hol az a pont ahol már kijelenthető hogy napi szinten alkalmazzák? Erről is érdekes beszélgetések voltak, és teljesen egyetértettünk például a következőkben: kezdjük kicsiben, alkalmazzuk a TPM szemléletét a mindennapjainkban, a laptop-unk vonatkozásában (ki ápolja és tisztíja rendszeres a billentyűzetet? milyen tervszerű karbantartásokat végzünk? stb..)  vagy akár háztartási gépeink esetén.

Lean Coffee beszélgetés

Köszönhetően a különböző városokból, iparágból összegyűlt csapatnak nagyon színes témák kerültek a Lean Coffee táblára. Az izgalmas TPM téma sok kérdést és hozzászólást eredményezett, ezért az összegyűjtött témák közül egyet tudtunk alaposabban átbeszélni.  Ez volt a lean és pénzügy, ahol az volt a témagazda alapfelvetése, hogy hogyan lehetne a pénzügyes kollégát mélyebben bevonni a lean fejlesztésekbe az elérendő célok és eredmények jobb, pontosabb követése érdekében..A beszélgetés során érintettünk mérőszámokat, költségstruktúrát, önköltségszámítást, nehézségeket és akadályokat a kommunikációban és együttműködésben. A lekerekítésben abban egyetértettünk, hogy a pénzügyi vezető és a terület kulcsszereplőinek bevonása, a célok és közös nyelv kialakítása elengedhetetlen lenne bármely projekt indításakor. A másik fontos kritérium, hogy egy jól működő kontrolling rendszer biztosítsa a vezetői tájékoztatást a  döntések előkészítéséhez, az eredmények követéséhez.

A téma sok kérdést hagyott még nyitva –  hamarosan betervezünk egy külön estét „Pénzügyi intelligencia lean szakembereknek” címmel! Figyeljétek a kiírásokat:-)

A lean legyen veletek! Találkozzunk a következő eseményünkön, a Győr Lean Coffee-en, ahol a TWI JI módszerrel ismerkedhetnek az érdeklődők!

Pető Sándor –  Leannovation Egyesület