Termelés trénerek képzése TWI JI alapon

A munkahelyi képzés hatékonysága nagyon is aktuális téma a fluktuációval és munkaerőhiánnyal küzdő vállalatoknál…- a témában kiírt esemény gyárvezetőket, mérnököket és csoportvezetőket is elhozott a februári Győr Lean Coffee találkozóra. Az előadást a Leannovation csapatából Váthy Edit tartotta, aki az elmúlt években sok-sok munkatárs oktatói készségeit pallérozta már TWI JI módszertanával.

TWI JI szlogen: Ha a dolgozó nem tanult, az oktató nem oktatott!

A téma megnyitásához röviden áttekintettük a TWI történelmét és megtudtuk, hogy a betanítás 4 lépéses módszertanát a II. világháború hívta életre Amerikában, majd a Toyota tette a sztenderd munka alapjává. A TWI programok ismertetése után átbeszéltük a csoportvezetők 5 legfontosabb feladatát, kompetenciáját majd áteveztünk a betanítás kérdésére.

Egy rövid csoportmunka keretében, egy előre kiosztott kérdéslista alapján a résztvevők tapasztalatot cseréltek a vállalataiknál folyó betanítási rendszer gyengeségeiről, erősségeiről. Kiderült, hogy minden cégnél vannak fejlesztendő területek és abban is nagy volt az egyetértés, hogy a betanító / oktató személye és felkészültsége  kulcsfontosságú a munkatársak elköteleződése, beilleszkedése szempontjából. Ők azon első személyek egyikei, akivel az új munkatárs a belépése után közvetlen  kapcsolatba kerül – viselkedésük, értékrendjük, felkészültségük a vállalatról alkotott képet alapvetően befolyásolja. Hogy miben van az ereje és mitől működik a TWI Job Instruction (Munka betanítás) pillére, azt egy rövid gyakorlati demonstrációval tapasztalhatta meg a csapat.  A bemutatót rövid csend, majd kérdések sokasága követte. Sok „aha” érzés, felismerés született a résztvevőkben, többen kihangosították mit és hogyan hibázhatnak el a betanítási folyamataikban.

Természetesen ezen a fórumon hely és mód van a véleménycserére, javaslatok megfogalmazására –  ezúton is köszönjük, hogy segítettétek egymást a vélemények megosztásával! TWI JI témában bővebben olvashattok cikksorozatunkban, melynek első része a TWI  történelmi áttekintését, tartalmi elemeit részletezi. Hamarosan elérhetők lesznek a TWI JI módszertanát és a TWI JI bevezetési tapasztalatokat összefoglaló részek is!

Lean Coffee meeting

A Lean Coffee kanban táblára felírt ötletek közül a két legnagyobb pontszámot kapott a post-it témáit jártuk körbe:

  1. Mentor program a szervezeteknél. Csatlakozva a TWI JI warm-up felvetéseihez, a témagazda abban kérte a résztvevők segítségét, hogy osszák meg gyakorlataikat a betanítást segítő Mentor programok struktúrájával kapcsolatban. A beszélgetés során kiderült, hogy egyes szervezeteknél a vezetés által kijelölt munkatársak, máshol önkéntes alapon, de adott kritériumoknak megfelelő szakemberek képezik a Mentor csapatot. Természetesen pro/kontra megbeszéltük a várható előnyöket és buktatókat is. Az oktatói munkáért adott javadalmazásban is voltak cég specifikus ötletek: van ahol fix, van ahol „sikerdíj” is beépítésre kerül – erről is konkrét tapasztalatok kerültek megosztásra. A mentorok/oktatók előképzésében, oktatói és soft kompetenciáik erősítésében  sajnos nem voltak nagy gyakorlati eltérések – erre valahogy minden szervezetnél kicsi a figyelem. A beszélgetés lezárásaként a témagazda összegezte a tanulságokat, de minden bizonnyal a többi résztvevő is hasznos gondolatokat vihetett magával.
  2. 5S Motiváció. A témagazda egy klasszikus nehézséget hozott be a beszélgetésben. Mit tehetünk, ha az előkészített, szépen felépített 5S programunkba az operátori réteg aktív bevonódása, elköteleződése nem történik meg? A háttérismeretek megosztása után a résztvevői beszélgetések két főbb fejlesztendő területre mutattak rá a témagazdának. Az egyik (ahová a lean elakadások okaként gyakran eljutunk) a vezetői minta, vezető részvétel erősítése. A másik, a megfelelő kulcsszereplők kiválasztása, melyhez a csoportvezetői pozícióban lévők tudnak leginkább segíteni. (természetesen akkor, ha képesek felismerni és tudatosan kiválasztani, hogy csoportjukból milyen típusú és személyiségű munkatársak megnyerése az előnyös..). Az összegzés után itt is sok hasznos gondolat került kiemelésre, megfontolásra.

Lean Coffee meetingek – 2022

Az estét kis csúszással, de szakmailag feltöltődve zártuk januárban is. Nagyon köszönjük a résztvevők aktív figyelmét és munkáját és ígérjük, hogy ezzel a lendületben folytatjuk 2022-ben!  A Győr Lean Coffee fórum látogatása Leannovation Egyesületi tagsággal egész évben díjmentes, várjuk az egyéni vagy vállalati jelentkezéseket a gördülékeny és készpénzmentes  szervezéshez. Jelentkezés, részletek ITT.

Február második keddjén az átállások optimalizálásához alkalmazott SMED módszertan gyakorlati ismertetésével folytatjuk. Meghívott előadónk saját tapasztalatait és tanulásait osztja meg a témában!

Váthy Edit, Leannovation Egyesület, elnök