Ki az a Paul Akers és mi a titka?

2 Second Lean – előszó a magyar kiadáshoz

Az IDŐ, amiből napi szinten mindnyájunknak ugyanannyi jut, ami egyre kevesebb, az amit Paul sokkal jobban kihasznál mint legtöbbünk. Hét éve láttam az első videót arról, hogyan alkalmazza ez a kicsit „bogaras” kopaszodó cégvezető a lean-es alapelveket a saját otthonában. Ami azonnal lejött, hogy olyan valakiről van szó akinek ez a fajta gondolkodásmód SZENVEDÉLYE, ráadásul mindezt láthatóan élvezi is.

Miért működik? Mérnökként mindig is ez izgatott.  A mindennapi tapasztalatok alapján a HATÉKONYSÁG tekintetében komoly elmaradásaink vannak, mint ahogy az alábbi ábra is jól mutatja.

Egyre több videót megnézve, többek között Paul cégének a FastCap mindennapjait bemutató Lean Tour 2.0-át a kíváncsiságom egyre csak nőtt.

Hogyan lehet, hogy ennek a fickónak ennyi mindenre van ideje?

Céget vezet, könyveket ír, folyamatosan utazik, előadásokat tart, repülőgépet vezet, megcsinálta kétszer is az Ironman-t, több ezer Youtube videót tölt fel,(mindezt ingyen) nem beszélve arról, hogy az egyik legbefolyásosabb véleményformálóvá vált.

Forrás:  Business Transformation and Operational Excellence World Summit Report on November 20,

Belevágtam az első könyve elolvasásába. Meglepett az egész könyv felépítése, egyszerűsége, hogy ilyen témáról ennyire könnyeden, gyakorlatias módon is lehet írni. A fejezetek végén mindig találhatsz egy jópofa könnyed rövid videót, ami segít a megértésben, és az adoptálásban is.

Nagyon sokan úgy gondolunk a leanre, hogy az a gyártó szektor egyik hatékonyságot növelő eszköze, de rá kell jönnünk, hogy mindennapjainkra is igaz, hogy az általunk végzett tevékenységek 90%-a veszteség.

Ahogy Paul fogalmaz:

a veszteségek olyanok mint a gravitáció a nap 24 órájában jelen vannak, és ha szisztematikusan nem küzdessz ellenük veszíteni fogsz!”

Ha szeretnéd szórakozva megérteni, megtanulni a lean lényegét a legjobb könyvet tartod a kezedben.

Viszont vigyázz, lehet hogy az egész életedre hatással lesz, pláne ha elolvasod az egészségről, utazásról és a az egész életről írt további könyveit.

Barátsággal, és jó szívvel: Ladosinszki István

A 2 Second Lean magyar fordítása elkészült, hamarosan a paulakers.net oldalon is elérhető.

Kezdjük az elején! Ismerd meg a könyv felépítését, a QR- kódok szerepét és olvasd el a Paul által írt Előszó-t is mielőtt belevágunk a lean utazásba! 2SecondLean_Hu_Eloszo