Lean képzés, ahogy mi csináljuk

Csapatban dolgozni nagyszerű dolog, főleg ha a csapattagok szakterülete annyira sokszínű mint a Leannovation team esetében.  Mérnökök,  szervezetfejlesztők, coachok és trénerek, kommunikációs szakértők ülnek asztalunk körül. Egy dolog biztosan közös : szenvedélyes hiszünk a folyamatos fejlesztésben és fejlődésben, – legyen szó a folyamatokról, a munkatársakról, vagy a szervezetről. A leanhez márpedig ez kell –  alázat, példamutatás, fejlődni akarás – na meg persze a szakma fűszerei.

A képzéseinknél azt a célt tűztük ki,  hogy a versenyképes, lean szemléletű működéshez szükséges valamennyi tudást és kompetenciát hitelesen, szakmailag magas színvonalon,  innovatív képzési módszerekkel adjuk át. Alapul a saját tanulási folyamatunkat és a japán mintát vettük.

A lean „hard” / eszközközpontú oldalának megértését a Leannovation Training Centerben berendezett lean labor és a  Leannovation képzéseink szerves részét képező valós gyártósori fejlesztések erősítik. A több hónapos Leannovation Képzési Programot elvégzők egész biztosan belépnek a lean kapuján és „megfertőződnek” ezzel a nagyszerű gondolkodásmóddal, hogy  aztán szervezeteikben, munkájukban a lean pacemaker szerepét tölthessék be. Az  11 napos komplex képzési program elérhető lesz moduláris bontásban is, az egyéni tanulás ritmusához alkalmazkodó időbeosztással. Az első modul, Lean Intro –  az alapok -1  napos  képzés, melyet céges és nyílt formában is szervezünk. Gyakorlati Lean szakértő programunkat azoknak ajánljuk, akik a szervezetben a lean transzformáció irányítóiként, vagy meghatározó résztvevőiként a lean szemlélet szerinti működés kialakításáért, az ezeket támogató módszerek és eszközök szervezeti igényekre igazított bevezetésért felelnek. Az 5 napos program péntek-szombati elfoglaltsággal jár, max. 6fő létszámkorláttal garantáljuk a képzés értékét.

Mi az a TWI és mi dolgunk vele 2019-ben? Az USA Hadügyminisztériuma által kidolgozott Training within Industry (TWI) képzési program az 1940 -es évekből datálódik. Az új munkaerő gyors és hatékony képzésének szükségszerűségét akkoriban a hadseregbe besorozott alkalmazottak mielőbbi pótlása indokolta. Bár a technológia rengeteget változott az 1940-es évek óta, a műveleteket elvégző emberek alapvetően nem. A TWI módszertana  2019-ben is működik és aktuális, a Toyota a kezdetektől beépítette a rendszerébe. A lean szemlélet szerinti működés irányába elmozdult vállalatok szakemberei ennek gyökereit ismerhetik fel a sztenderd munkában (JI modul), a kaizen gondolkodásmódban (JM modul), a vezetői bevonódásban (JR). TWI képzéseink az 5×2 órás tematikát követve kizárólag kihelyezett formában érhetők el. A Termelési trénerek képzése  modul  nagyon sikeres –  a  10 fős csapatok minden tagja nagyot fejlődik oktatóként, emberként, a szervezetben pedig megszületnek a sztenderd munka alapjai.

Lean szervezet  témakörbe fontosnak tarjuk, hogy foglalkozzunk a „lean brandinggel”, azzal a fajta nyitott és átgondolt kommunikációval amelynek hiánya  oly gyakran a transzformációk kudarcát okozza. Márpedig a lean jó dolog, jó vele foglalkozni és mindenki számára érezhető eredményt kell hozzon. Tervezett Lean kommunikáció képzésünk a szervezeten belüli információhiány, hiányzó célok és meg nem értés témakörét tereli mederbe, módszereket és lépéseket adva a résztvevőknek a szervezetük felkészítésére. Szorosan kapcsolódó téma a Lean stratégiáként  való tervezése – a fő elvek a Toyota óta nem változtak –  Cost -Quality -Delivery – a számokat a fejlettségi szinttől függően az  adott szervezet kell mellé tegyen.

Lean vezető Mi kell ahhoz, hogy a szakmailag tapasztalt és lean technikákban jártas vezetők, szakemberek eredményesen tudják mozgatni a szervezeten belüli csapatokat és egyéneket? Feladatuk nem más, mint megkönnyíteni az emberek együttgondolkodását és együttműködését –  a latin facilis (könnyű, megkönnyít)  szóból gyakran hívjuk facilitátor feladatkörnek. A sok (lean) szituációs gyakorlattal színesített , alapvetően a „soft” kompetenciák fejlesztését erősítő képzésbe a Leannovation védjegyéhez híven becsempészünk egy kis vizuális facilitálás alapokat is. A Lean facilitátor  2+1 napos képzésünk áprilistól elérhető.

A vezetői működés velejárója sok esetben a stressz. Mindfulness mérnök nyelven képzésünk azoknak kínáljuk,  akiknek fontos az értékteremtés, és az ehhez szükséges figyelem fenntartása. Akik szeretnék, hogy a stressz ne akadályozza a hatékony munkavégzést. Akik felismerik, hogy a stresszt nem lehet elkerülni vagy megszüntetni, viszont a stresszre adott válaszreakcióinkat képesek vagyunk felismerni, megérteni és befolyásolni. Akik érdeklődnek egy olyan több évtizedes kutatásokkal bizonyított hatékony módszer és szemlélet iránt, mint a mindfulness. Az 1napos képzés áprilistól elérhető.

Egyetemi együttműködések– Tudásátadás vonalon  a mérnökhallgatóknak összeállított „Lean a gyakorlatban” programunk 2019 tavaszától laborgyakorlatokkal és az ipari tapasztalatok megosztásával segíti a fiatalokat az elméleti ismereteik kibővítésében. Egyetemi oldalról történő tudástranszferben a japán ” Osaka Institute of Technology” intézményétől kaptunk partneri felajánlást, ennek keretében egy 4 napos szemináriumot tervezünk szervezni.

Részletes tematikák és képzési időpontok a Képzések menüpont alatt!