Varázslat a színpadon – mitől átütő egy előadás?

Jó előadónak születni kell.. vagy mégsem?  Talán Ti is lenyűgözve nézitek 1-1 kollégátok, ismert üzleti, vállalati szereplők vagy TED előadók könnyed, de annál nagyobb hatású beszédeit, előadásait. Mit tudnak ők és miben rejlik a magával ragadó előadások titka? A téma aktualitását több ok miatt is fontosnak éreztük, lássuk mik ezek:

  • Vezetőként, lean szakemberként vagy projektfelelősként  kétségkívül nap mint nap a változások élén kell állni, magabiztosan és minél transzparensebben képviselve annak várható hatásait, eredményeit, az aktuális státuszt… nagyjából bármi változást.  A kommunikáció fontos eszközeként tekintünk a tudatosan felépített előadásokra, prezentációkra, a különböző alkalomból született”spech”-ekre.
  • A Lean Coffee közösségén belül az egyik alapértékünk a tudásmegosztás, melynek jegyében a kezdetektől bátorítjuk tagjainkat témabemutatókra, szakmai előadásokra. Nagyon hálásak vagyunk azért a sok-sok értékes tudásért és előadói best practice-ért, amit az elmúlt 6 évben behoztatok a Lean Coffee warm-up szekciókba, tényleg számtalan magas színvonalú előadásban volt részünk! Célunk, hogy ez folytatódjon tanuljunk egymástól, fejlesszük mind a szakmai, mind a retorikai tudásunk!
  • A Leannovation csapatával a 2020-as évben egy új kezdeményezést indítottunk: TalenTED címen hirdettünk pályázatot olyan bátor előadóknak, kik (szakmai támogatásunkkal/felkészítésünkkel) egy szál flipchart társaságában vállalkoznak egy üzenetértékű, inspiráló előadásra az éves Lean on the Beach konferenciánkon. A tavalyi előadások sikerén felbuzdulva, a pályázatot idén is meghirdetjük, fejben már indulhat a jelentkezés! Mert hiszünk benne, hogy a színpadi magabiztosság is tanulható, fejleszthető – persze sok-sok tudatossággal és gyakorlással.

Bár rengeteg könyv jelent meg a témában és remek szakértők is vannak idehaza (imádtuk Györffy Kinga minden Lean Coffee előadását!), ezen az estén arra vállalkoztunk, hogy a Lean Coffee közösségünk saját (előadói) tapasztalatában és retorikai tanulásaiban bízva együtt szedjük össze a hatásos előadások hozzávalóit. Izgalmas csapatmunkát és együtt gondolkodást a World Cafe módszertanban használt virtuális sablon és a felvezető kérdések segítették.

A kérdésekre adott „színes” résztvevői válaszokat természetesen alaposan átbeszéltük, a sok-sok behozott ötlet és szempont a közös megértés mellett vélhetően több egyéni kérdést, átgondolnivalót vetett fel a jövőbeni előadásokkal, csoportmegbeszélésekkel kapcsolatban – bízunk benne, hogy dolgoztok velük egyéni szinten!

A csoportmunka után Kőrösi Zoltán és Hudák Enikő szedte csokorba tanácsait a Leannovation TalenTED felkészítések tapasztalatai alapján –  Zoli az előadás felépítésével kapcsolatban mutatott be egy praktikus követendő struktúrát, Enikő pedig 3 retorikai eszközzel kapcsolatban (figyelem megragadása, megérkezés – a csönd ereje – útravaló gondolatok, üzenet) fejtette ki gondolatait, tapasztalatait. Az este során csak rövid összefoglalóval készültek a mindketten, de aki jelentkezik a TalenTED megmérettetésre nagy dózisban kapja majd a szakmai tanácsokat a 2 felkészítőtől!

 

Lean Coffee Meeting

A szünet után a csapat a Lean Coffee Table alkalmazás segítségével priorizálta a felvetett témákat. 3 izgalmas kérdéskört jártunk körbe véleményt, tapasztalatot, működő gyakorlatot megosztva a témagazda felvetésére. Ízelítőül a témák, melyekről szívesen beszéltünk volna hosszabban is, de a 3 óra ezúttal is gyorsan eltelt!

  1. Hogyan lehet gyorsítani a változásgörbét
  2. Online gyárlátogatás – hogyan működhet
  3. Projekt résztvevők motiválása

Májusban is az online térben várunk Benneteket és egy nagyon várt témáról, az Agilis transzformációról fogunk hallani –  egy gyakorlatias, interaktív pódiumbeszélgetésre számítsatok!!!

Váthy Edit, Leannovation