VIZUAleanZATION-folyamattámogatás vizuálisan!

Ugye mindenki szeretene hatékony, élményszerű meetingeket? A kickoff meeting olyan, mint az első randi – elkezdünk valahogy viszonyulni a projekthez – fontos, hogy jól sikerüljön! A márciusi online Lean Coffee-n Halmai Kriszta vezetésével egy interaktív workshop keretében papírra és filcekre cseréltük a ppt bemutatót és másfél óra után mindenki büszkén csodálhatta a saját készítésű kick off meeting templetjét…

A vizualizálás ereje a jobb agyféltekénk megmozgatásában rejlik: a színek, formák, rajzok segítik a fókusz és a figyelem fenntartását, megnyitják a gondolkodást, együttműködésre hívják a résztvevőket. És hogy mi kell hozzá, hogy képesek legyünk egy-egy frappáns plakátot, egy struktúrált vizuális összefoglalót készíteni? Elsőre azt gondolnánk, hogy hát rajtudás, kézügyesség, művészi „én”… de nem. Kriszta is kihangosította és a saját tapasztalatom is megerősíti, hogy NEM szükséges rajztalentumnak lenni. Ami szükséges, az a strukturált gondolkodás, (hogy a mondandónkat meg tudjuk jeleníteni) és rajzi alap építőelemek felfrissítése. Ha van egy adag szimbólumkészleted amit jól begyakorolsz, kicsit tudatosabban figyelsz a betűk méretére,  a színek használatára már kész a varázslat! Ezután már csak a bátor gyakorlás szükséges, amire a mi szakmánkban, fejlesztő szakemberként rengeteg lehetőség van.

Kriszta a workshop alatt Zoom szobákba küldte a résztevőket ahol előbb csak beszélgettek, majd az előkészített vizuális template alapján rajzoltak is – ki-ki a saját sablonját. A „munka” után a gyakorlati alkalmazás kérdései mentén folytatódott a kötetlen beszélgetés. Bízunk benne, hogy a következő kick-off meetingen tesztelitek a template-ket, ami a jól átgondolt felépítésnek köszönhetően garantáltan segíti a résztvevőket,  hogy már első lépésnél kirajzolódjon a projekt, amit aztán a lezárásig vizuálisan is követtek! Ha pedig  szívesen tanulnátok is a vizuális folyamattámogatásról, akár a Lean facilitátor (koordinátor)#5 képzés keretében is megtehetitek, ill. Kriszta Firka tanfolyamain mélyíthetitek a tudást és rengeteg inspirációt kaphattok ehhez az izgalmas „mesterséghez”!

Lean Coffee Meeting

A szünet után a csapat a Lean Coffee Table alkalmazás segítségével priorizálta a felvetett témákat. 3 izgalmas kérdéskört jártunk körbe véleményt, tapasztalatot, működő gyakorlatot megosztva a témagazda felvetésére. Ízelítőül a témák, melyekről szívesen beszéltünk volna hosszabban is, de a 3 óra ezúttal is gyorsan eltelt!

  1. Hogyan lehet gyorsítani a változásgörbét
  2. Online gyárlátogatás – hogyan működhet
  3. Projekt résztvevők motiválása

Áprilisban is az online térben várunk Benneteket és csak bízunk benne, hogy utána végre válthatunk a személyes találkozókra:-)

Váthy Edit, Leannovation