Lean 360 kutatás – Leannovation cikk a Magyar Minőség folyóiratban

Megjelent a Magyar Minőség 2024. májusi száma, melyben a Leannovation Egyesület által, 2023-ban lefolytatott Lean360 kutatás eredményei és következtetési kerültek feldolgozásra, tudományos kiértékelésre a  Széchenyi István Egyetem munkatársainak közreműködésével.
A  Széchenyi Egyetem Vezetéstudományi és Marketing tanszék elköteleződése a lean mellett megkérdőjelezhetetlen. 2020 őszétől a Menedzsment Campus a Győr Lean Coffee eseményeknek biztosít helyszínt,  2021-től  pedig a Leannovation szervezetével együttműködésben elindult az egyetemen a lean szakmérnök és lean menedzser szakirányú továbbképzés is. A képzési program a második évre megduplázta az évfolyamát, bizonyítva a lean jelenlétét és fontosságát az üzleti szereplők számára. Örömmel fogadtuk a nyitottságot és együttműködést a kutatási projektben is!

A cikk címe: A lean transzformáció kiemelt stratégiai sarokpontjai a Lean360 kutatás tükrében

Szerzők: Dr. Buics László –  Kőrösi Zoltán – Váthy Edit – dr. Kurucz Attila

Abstract

A lean szemlélet sikeres gyakorlati alkalmazásának kulcsa a szervezet minden szintjének bevonása és mozgósítása, a módszerek, eszközök, technikák és végső soron a gondolkodásmód elterjesztése érdekében. Szakmai körökben alapfeltételezés, hogy a folyamatos fejlesztés szisztematikus, rendszerszintű működéséhez elengedhetetlen, hogy egységes legyenek a célok, elérhető eredmények és alapelvek megértése az adott szervezet minden funkcionális területén és organizációs szintjén.

A Leannovation Egyesület magyarországi vállalatok részvételével kutatást szervezett a hazai lean működés átfogó felméréséhez – a klasszikus vezetői 360-fokos értékelés koncepciójára építve. A kutatás célja a lean rendszer egységes értelmezésének és a lean szemlélet elterjesztésének vizsgálata vállalati szinten. Emellett a kutatás feltárja a különbségeket a szervezeti szintek és területek közötti hozzáállásban és megítélésben, valamint elemzi a lean szemlélet elterjesztésének mintázatait a vállalati jellemzők alapján. A kutatás – egyebek mellett – olyan kérdésekre kereste a választ, három szervezeti szint képviselőinek megszólításával, hogy például miben látják a lean előnyeit, hová helyezik a lean gondolkodás szervezetbe integrálásának felelősségét, vagy milyen összefüggést látnak a lean tevékenységek és a vállalati üzleti célok között.

A kutatás eredményei hozzájárulnak a lean transzformáció hatékonyabb megvalósításához és kultúrába építéséhez, valamint lehetőséget teremtenek az összehasonlításra és az értékes tanulságok levonására a résztvevő vállalatok számára.

Elérhetőség

A folyóirat a  jogosultság birtokában az MMT oldalán elérhető.
A Magyar Minőség folyóiratban megjelent cikk pdf változata ITT letölthető.