9 év – Partnertalálkozó – Lean360 benchmark fórum

A Lean Coffee 9 éves születésnapját ünnepeltük 2023. december 6.-án a Leannovation Egyesület tagjaival és meghívott vendégeinkkel. A Mikulás idén is hozott tortát hozott és karácsonyi hangulatban köszöntött Bennünket:-)

A 9-es számnak tulajdonítják – a mérnöki precizitásból kitekintve – a bölcsességet és a mások inspirálásának képességét. Bízunk benne, hogy a Lean Coffee közössége még éveken át ad fórumot az új gondolatok, fejlesztések megismeréséhez és bölcsője lesz innovatív ötleteknek.

Az évforduló kiváló alkalom volt az éves Partnertalálkozó megszervezésére. Lehetőség a kapcsolatok erősítésére, a karácsonyi hangulat megosztására és az elmúlt év eredményeinek ünneplésére.

Az eseményt Váthy Edit, az egyesület elnöke nyitotta meg. A 2023-as év mérföldköveinek bemutatása után a Leannovation Egyesület által életre hívott Lean360 kutatás került felvezetésre Mátyás Veronikával közösen. Az eredmények feldolgozása után sok tanulság és jó gyakorlat mutatkozott meg az egyes szervezeteknél. Az egymástól tanulás nevében  kerekasztal -beszélgetésre hívtuk a kutatásban részt vett és az eredmények tekintetében izgalmas, valamely kérdéskörben az átlagból kitűnő vállalatok vezetőit, lean szakembereit.

A pódiumbeszélgetést Kőrösi Zoltán vezette, a beszélgetőpartnerek 5 szervezetet képviseltek. A rövid bemutatkozást követően a beszélgetés az alábbi témák mentén ment:

  • Mi az oka, hogy a kaizen/ötletgyűjtés  lett az Eisberg szervezetnél a legszéleskörűbben alkalmazott módszer és milyen pozitív eredményeket hozott ez a cégnek?
  • A munkatársak a Hafner szervezeténél pozitívabban látják a leant, mint a középvezető réteg. A kérdésünk, hogy miért lehet ez így? Hogyan alakult ki pozitívabb vélemény a munkatársak szintjén, mint a középvezetőké?
  • A kutatás egyik kérdése ez volt: kiken múlik a lean gondolkodás és gyakorlat rutinba illesztése?  A Knorr-Bremse válaszai szerint a munkatársak saját magukat szinte azonos szinten jelölik meg a lean szakemberekkel az első helyen. Hogyan sikerült ezt a felelősségtudatot elültetni a munkatársakban, vagy ráébreszteni őket erre?
  • „Mik az elsődleges (legfontosabb) céljai a lean tevékenységeknek a vállalatnál?” a válaszok között a  „vevői elégedettség javítása” első helyen szerepel a Pannonjobnál. Hogyan ment át ez a fontos üzenet  ilyen erősen és egységesen?
  • Veritas  munkatársai kiemelkedő előnyként jelölték meg a lean bevezetés kapcsán”Javul a csapatmunka” választ.  Hogyan érték el azt, hogy a lean csapaterősítő / csapatmunkát fejlesztő értékét ennyire felismerik és elismerik?

A kérdések kapcsán tanulságos üzeneteket, jó vállalati gyakorlatokat osztottak meg a szakemberek és természetesen kérdésekre is volt lehetőség.

A pódiumbeszélgetést követő szünet finom falatokat és a viszontlátás örömét kínálta.

A programot és az 2023-as esztendőt egy klasszikus Lean Coffee szekcióival zártuk le, ahol 3 csoportban zajlottak a szakmai beszélgetések. Pezsgő, a szakmailag izgalmas diskurzusnak az időkorlát szabott határt, így a csoportoknak 2-3 témát sikerült alaposabban átbeszélni.

A szakmai rész után Születésnapi tortázással és állófogadással ünnepeltünk.

Megköszönve az egész éves szakmai kapcsolódást egy apró csokoládé – ajándékkal búcsúztunk.

Köszönjük, hogy együtt ünnepeltünk! Bízunk benne, hogy jól éreztétek magatokat és jövőre is találkozunk a különböző Leannovation fórumokon, eseményeken!

Boldog Karácsonyt!

Hudák Enikő, Váthy Edit – Leannovation Egyesület