Ezt tanultuk Japánban, használjuk jól!

A Kecskemét Lean Coffee több tagja is részt vett a 2023 tavaszán szervezett TPS és genba túra programon Japánban. Rengeteg szakmai tanulással, inspirációval és tapasztalattal lettünk gazdagabbak a program 2 hete alatt.  A januári Kecskemét Lean Coffee keretében struktúrát beszámolóval, személyes sztorikkal hoztuk közelebb a japán mindennapokat és a képzés alatt szerzett szakmai tanulságokat is.

Több mint képzés, több mint lean

A bemelegítő témánk keretét a TPS és genba túra Japánban   képzés első, 2023. márciusában 18 fő részvételével lezajlott programja adta. A képzés szakmai összefoglalóját Váthy Edit vezette, Pető Sándor és Révész Gyula pedig folyamatos kiegészítésekkel és élménymorzsákkal fűszerezték a beszámolót.

Aki már járt Japánban, az pontosan tudja milyen nehéz az országról elfogódás nélkül beszélni… Magával ragadó a tisztasága, a rendezettsége, a végtelen nyugalma és vad lüktetése is. A precizitása és vevőközpontúsága ami a minőség tisztelete mögött áll, ugyancsak példaértékű. És akkor még nem ejtettünk szót a modernizációról és a világ egyik legkülönösebb kultúrájáról. Ahogy mondják, ezer arca van. Rabul ejt és visszahív. Mi fotókkal és hétköznapi példákkal igyekeztünk képzeletbe „belépni” az országba, mielőtt a szakmai témákat vettük sorra. (Aki tervezi az utazást, jó szívvel ajánljuk a Kokoro című könyvet)

Az 5 napos programot 1,5 nap szemináriumi előadás indította. Itt a Toyota egyik korábbi igazgatójától hallhattunk a TPS Japánon kívüli bevezetési sajátosságairól, kihívásairól. Sokat beszélhettünk a Toyota Way-ben megfogalmazott alapelvekről és a HR dedikált, kulcsfontosságú szerepéről ennek megvalósulásában.

Másik kiemelt szakmai témánk a frontvonalbeli vezetők képzése, feladatköre és a TPS-ben meghatározott helye volt. Titok nincsen ebben a témában sem, csupán az USA-ból átvett  TWI módszertan következetes és tudatos alkalmazásával kialakított és folyamatosan fejlesztett középvezetői szerep fontosságának felismerése.

Emlékezetes volt és behoztuk a beszélgetésbe az egész napos Kaizen Workshop-ot, melynek színhelye a TPS  dojo volt.(dojo az „edzőterem” a japán harcművészetekben. Lean nyelven olyan lean labor ahol gyártási körülményeket leképező workshopok tarthatók- pl. Leannovation Lean Labor).  A napot  – mint minden Toyota gyártósoron -bemelegítő tornával kezdtük, majd az elméletben tanultakat élesben gyakoroltuk. A genbán visszatértünk az alapokhoz: időmérések, WCT kitöltése kézzel, veszteségvadászat és kaizen javaslatok kidolgozása majd a megvalósítás. Fárasztó, de igazán tanulságos napot zárt a csapat!
Az 5 napos  lean képzése legkülönösebb és legmegragadóbb része talán az általános iskolában töltött idő volt. Lehetőségünk volt megnézni az ebédeltetési rutinjuk majd az azt követő 15 perces takarítást. Nem, nem csak legenda, tényleg a mindennapjuk része…bámulatos volt az együttműködésük!
A gyárlátogatások (3 vállalatot látogattunk) kulcsszavai : TISZTASÁG -mindenhol és minden pillanatban. BEVONÁS – kaizen javaslatokkal, minőségkörökkel. STRATÉGIA – hosszútávú tervezés megvalósítható akciókra bontva,  vezetői elköteleződéssel.
A képzés után sokunknak volt egy-egy vállalása – mi az amit bevisz a szervezetéhez, a magánéletébe a Japánban tanultakból és tapasztaltakból, a szemléletből. Mi például jobban odafigyelünk a tisztaságra – a Leannovation Training Centerbe bevezettük a papucs rendszert. A TPS Dojo egy új képzés kidolgozására inspirált minket, hamarosan kiírásra kerül az 1 nap Kaizen! workshop.
Mi minden lean érdeklődőt, szakembert arra bíztatunk,  hogy saját szakmai és személyes fejlődése érdekében tanuljon, utazzon Japánba! Találkozzunk a novemberben!

Lean Coffee meeting

A bemelegítő témán felvillanyozódva sok klassz ötlet került fel a Lean Coffee kanban táblára. Átbeszélni és hasznos tanácsokat gyűjteni a témagazdának a „Dolgozók bevonása a fejlesztésekbe” témára sikerült. A szervezeti kihívásként ismertetett helyzetben a kaizen ötletrendszer fejlesztése, magasabb fordulaton történő újraindítása a feladat.

A pezsgő, aktív szakmai beszélgetés keretében az alábbi főbb kritériumok, tennivalók fogalmazódtak meg adott helyzetre: Tanulságok levonása a korábbi negatív tapasztalatból (okok, miértek, kaizen) – Tiszta keretek és szabályozás a program indítása előtt + egyértelmű kategóriák – Jutalmazás átgondoltan, az optimumra – Dolgozói bevonás a kiértékelésbe – Transzparens vizualizálás  – Kaizen Coffee – Vezetői példamutatás (ötletekkel) – Mentorok kijelölése – Kommunikáció, branding (újság)

Nagyon köszönjük a részvételt, a rengeteg hozzászólást és szakmai kérdésfelvetést. Ismét sokat tanultunk – egymástól, egymásról, leanről, a közös gondolkodás erejéről!

Talákozzunk február második keddjén, amikor is az AI- mesterséges intelligencia témakörét boncolgatjuk. Eseménykiírás hamarosan a Meetup felületen!

Váthy Edit –  Leannovation Egyesület, elnök